Newsflash
Internaționale

Cancerul pulmonar în stadiu precoce, detectat dintr-o picătură de sânge

de Florentina Ionescu - dec. 16 2021
Cancerul pulmonar în stadiu precoce, detectat dintr-o picătură de sânge

Un studiu recent arată că formele în stadii incipiente de cancer pulmonar ar putea, în curând, să fie detectate dintr-o picătură de sânge.

Cancerul pulmonar în stadiu foarte incipient este, de cele mai multe ori, asimptomatic, iar tehnicile de imagistică CT (low-dose spiral CT imaging), metoda actuală pentru detectarea leziunilor pulmonare în stadiu precoce, nu sunt la fel de fezabile ca un test de screening la scară largă pentru populația generală, arată medicalxpress.com

eprubete de sange

Un studiu nou, publicat recent în „Proceedings of the National Academy of Sciences”, oferă o dovadă a conceptului pentru disponibilitatea unei picături de sânge ca metodă ce poate scoate la iveală prezența cancerului pulmonar în rândul pacienților asimptomatici. Potrivit sursei citate, studiul a fost condus de cercetătorii de la Massachusetts General Hospital (MGH) și cei de la Athinsula A. Martinos Center for Biomedical Imaging.

„Studiul nostru demonstrează potențialul de a dezvolta un instrument sensibil de screening pentru depistarea timpurie a cancerului pulmonar. Modelul predictiv pe care noi l-am construit poate identifica acele persoane în care se află un cancer pulmonar. Oamenii cu rezultate care ridică suspiciuni ar putea apoi să fie îndrumați către un specialist pentru o evaluare ulterioară, prin teste de imagistică, cum ar fi un CT cu doză scăzută de radiație, pentru un diagnostic definitiv.”, a declarat Leo Cheng, biofizician, expert în patologie, radiologie, de la Athinsula A. Martinos Center for Biomedical Imaging.

Ceilalți investigatori implicați în acest studiu, alături de Leo Cheng, au construit un model predictiv pentru cancerul de plămâni, bazat pe profilele de metabolomică din sânge.

Metabolomica (studiul proceselor chimice care implică metaboliți) analizează metaboliții celulari care circulă în sânge, pentru a descifra stările patologice și sănătoase, prin studierea unei suite de procese dinamice biochimice care au loc în celulele, fluidele și țesuturile din corp.

Prezența cancerului pulmonar, cu ale sale patologie și fiziologie alterate, poate cauza modificări în metaboliții din sânge care sunt produși sau consumați de celulele canceroase din plămânii pacientului.

Cercetătorii au măsurat profilurile de metabolomică din sânge, folosind o metodă numită spectroscopie de înaltă rezoluție prin rezonanță magnetică, un instrument care poate examina o paletă largă de compuși din interiorul celulelor vii, prin măsurarea reacțiilor colective ale metaboliților.

Investigatorii au analizat apoi mii de probe de sânge dintr-o biobancă și au descoperit 25 de pacienți cu cancer pulmonar fără celule mici (non-small cell lung cancer sau NSCLC), cu probele de sânge obținute la momentul diagnosticului lor și cu cel puțin șase luni înainte de diagnosticul lor. Cercetătorii au comparat apoi acești pacienți cu 25 de persoane sănătoase din grupul de control.

În urma unor etape complexe, cercetătorii au testat modelul lor predictiv pentru a compara valorile dintre persoanele sănătoase din grupul de control și pacienții la momentul diagnosticului de cancer pulmonar. Sunt necesare, însă, studii mai ample pentru a valida folosirea modelelor bazate pe metaboliții din sânge ca instrument de screening pentru cancerul NSCLC în stadiu precoce, în practica clinică. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe