Newsflash
ACTUALITATE Știri

Timișoara: spirometrii gratuite, efectuate în tramvai

de Florentina Ionescu - dec. 9 2024
Timișoara: spirometrii gratuite, efectuate în tramvai

Campania #GrijădePlămâni continuă în Timișoara, iar în următoarele zile timișorenii pot efectua spirometrii gratuite în tramvaiul special care circulă pe liniile 8 și 9.

Timp de cinci zile, în perioada 9-13 decembrie 2024, o echipă de medici ai Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara va efectua spirometrii gratuite în intervalul orar 11:00-18:00, într-un tramvai special amenajat, care va circula pe liniile 8 și 9, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

Pas esențial pentru sănătatea plămânilor

Spirometria este o metodă simplă, non-invazivă de măsurare a capacității pulmonare, esențială pentru depistarea timpurie a bolilor respiratorii. Spirometria este utilizată pentru diagnosticarea și monitorizarea unor afecțiuni respiratorii printre care se numără astmul bronșic, boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) sau fibroza pulmonară, afirmă dr. Cristian Oancea, medic primar pneumolog- manager Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” Timișoara: 

„Testul oferă informații importante despre funcția pulmonară, inclusiv fluxul și volumul respirator. Este un instrument important pentru detectarea afecțiunilor obstructive sau restrictive și pentru monitorizarea evoluției bolilor respiratorii. Aceste date sunt esențiale mai ales pentru pacienții din categorii de risc crescut pentru cancer pulmonar, cum sunt fumătorii sau cei cu antecedente de boli pulmonare cronice. Campania din Timișoara, prin care se oferă spirometrii gratuite, își propune să aducă sănătatea respiratorie mai aproape de comunitate și să contribuie la prevenirea bolilor pulmonare printr-un diagnostic precoce”. 

Inițiativă pentru sănătatea comunității 

Lansată în septembrie 2023 în Timișoara, campania #GrijădePlămâni continuă anul acesta și nu se rezumă doar la oferirea spirometriilor gratuite, ci își propune să atragă atenția asupra unei probleme majore de sănătate publică cu care România se confruntă: cancerul pulmonar. Atunci când este diagnosticat într-un stadiu incipient, cancerul pulmonar poate fi tratat mai ușor, sunt mai multe opțiuni de tratament și șansele de supraviețuire sunt mai mari.

Cancerul pulmonar este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer, cu aproape 12.000 de cazuri noi diagnosticate anual. De asemenea, rămâne una dintre principalele cauze de deces prin cancer, cu o pondere de 19% (peste 10.000 de decese înregistrate anual). În prezent, trei din patru pacienți se prezintă la medic în stadii avansate ale bolii.

Pe lângă spirometriile gratuite, campania promovează utilizarea unui test online de evaluare a suspiciunii de cancer pulmonar pe baza simptomelor frecvente și a factorilor de risc majori identificați de respondenți, care îi ajută pe utilizatori să își evalueze riscul de cancer pulmonar. Testul este disponibil pe platforma grijadeplamani.ro și a fost deja accesat de aproape 6.000 de persoane. Conform răspunsurilor oferite de utilizatori, unul din doi utilizatori este fumător, 

Voce pentru schimbare

Campania beneficiază de sprijinul Societății de Transport Public Timișoara (STPT), care a pus la dispoziție tramvaiul special amenajat. Constantin Cocheci, director general al STPT, a declarat: 

„Este o onoare pentru noi să fim parte dintr-o inițiativă care aduce sănătatea mai aproape de oameni. Tramvaiul sănătății este un exemplu al modului în care comunitatea poate contribui activ la prevenție și educație”. 

Spirometriile gratuite oferite în tramvaiul sănătății, alături de testul online disponibil pe grijadeplamani.ro, sunt pași importanți în prevenirea și diagnosticarea timpurie a afecțiunilor pulmonare. 

În perioada 9-13 decembrie 2024, timișorenii sunt invitați să își verifice sănătatea plămânilor prin spirometrii gratuite, în cadrul campaniei „Grijă de plămâni”. Reamintim că această campanie este organizată de Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” din Timișoara și Asociația Plămânului, cu sprijinul Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), al Societății de Transport Timișoara (STPT) și al MSD România.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe