Canada a suspendat administrarea vaccinului anti-COVID dezvoltat de AstraZeneca/ Oxford la persoanele cu vârsta sub 55 de ani, din cauza suspiciunilor că pot apărea cheaguri de sânge.
Suspendarea a fost recomandată de Comitetul Consultativ Național pentru imunizare din motive de siguranță, informează The Guardian.
„Există o incertitudine substanțială cu privire la beneficiile vaccinului anti-COVID de la AstraZeneca la persoanele sub 55 de ani, având în vedere riscurile potențiale”, a spus dr. Shelley Deeks, vicepreședintele Comitetului.
Deeks a menționat că recomandările actualizate au apărut pe fondul noilor date din Europa, care sugerează că riscul de formare a cheagurilor de sânge este de unul la 100.000, mult mai mare decât riscul raportat la un milion care se credea anterior.
Aceasta a mai subliniat că majoritatea pacienților din Europa care au dezvoltat cheaguri de sânge după vaccinarea cu AstraZeneca erau femei cu vârsta sub 55 de ani. De asemenea, rata mortalității în rândul celor care dezvoltă cheaguri este de până la 40%.
Dr. Joss Reimer, membru al grupului de lucru pentru implementarea vaccinului din Manitoba, a declarat, în ciuda constatării că nu există un risc crescut de formare a cheagurilor de sânge legate de AstraZeneca în Europa, este un efect secundar rar, dar foarte grav, care a fost observat în primul rând la femeile tinere din Europa.
Reimer a spus că aceste cheaguri de sânge apar, de obicei, între patru și 20 de zile de la administrarea vaccinului, iar simptomele pot reflecta un accident vascular cerebral sau un atac de cord.
„Deși încă credem că beneficiile pentru toate vârstele depășesc riscurile, nu sunt confortabil cu termenul – probabil. Vreau să apară mai multe date din Europa, ca să știu exact ce este această analiză risc-beneficiu”, a adăugat dr. Joss Reimer.
Potrivit sursei citate, vaccinarea cu AstraZeneca, care a fost autorizată în peste 70 de țări, este un pilon al unui proiect susținut de ONU, cunoscut sub numele de Covax, care își propune să aducă vaccinurile anti-COVID în țările mai sărace. A devenit, de asemenea, un instrument cheie în eforturile țărilor europene de a-și intensifica lansarea lentă a campaniei de vaccinare.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe