Newsflash
CAMPANII

Continuarea vaccinării, vitală în contextul pandemiei de COVID-19

de Dr. Alina SIMACHE - apr. 24 2020
Continuarea vaccinării, vitală în contextul pandemiei de COVID-19

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) susţine continuarea programelor de imunizare la nivel global, indiferent de dificultăţile întâmpinate din cauza răspândirii rapide a noului coronavirus.

Continuarea vaccinării, vitală în contextul pandemiei de COVID-19Reprezentanţii organizaţiei amintesc faptul că vaccinarea poate salva, anual, milioane de vieţi.

Marcată anual în ultima săptămână a lunii aprilie (24-30 aprilie), Săptămâna mondială a imunizării (a nu se confunda cu Săptămâna Europeană a Imunizării, care anul acesta este celebrată în perioada 20-26 aprilie) are ca scop promovarea utilizării vaccinurilor pentru protejarea populaţiei. Tema campaniei de anul acesta este „Vaccinurile funcţionează pentru toţi”.

Conform OMS, imunizarea salvează milioane de vieţi în fiecare an, fiind una dintre cele mai eficiente intervenţii profilactice din domeniul medical. Totuși, reprezentanţii organizaţiei avertizează că, la nivel mondial, aproximativ 20 de milioane de copii încă nu au acces la vaccinurile esenţiale.

În ciuda piedicilor întâmpinate în contextul pandemiei de COVID-19, este esenţial să se menţină continuitatea serviciilor de imunizare, pentru a nu se pierde avantajele dobândite până în prezent în lupta împotriva bolilor prevenibile prin vaccinare.

„OMS lucrează constant cu partenerii săi și alţi cercetători pentru accelerarea dezvoltării unui vaccin împotriva COVID-19, dar trebuie să ne asigurăm că oamenii sunt protejaţi împotriva acelor boli pentru care există deja vaccinuri. (…)

Mesajul este clar. Ţările ar trebui să ia toate măsurile necesare în susţinerea programelor de imunizare, pentru a preveni pierderea inutilă de vieţi omenești”, a declarat dr. Katherine O’Brien, directorul Programului OMS dedicat imunizării și vaccinării.

Consecinţele devastatoare ale nevaccinării

Aproximativ 527.000 de copii nu au beneficiat de administrarea primei doze de vaccin împotriva rujeolei în anul 2018, în Regiunea europeană a OMS. În consecinţă, în următorul an, din cauza vaccinării deficitare, în Europa au fost înregistrate peste 100.000 de cazuri de rujeolă la toate categoriile de vârstă, conform statisticilor OMS.

Dacă anul acesta, în contextul pandemiei de COVID-19, programele de imunizare vor fi întrerupte temporar, toate ţările ar trebui să ia în considerare o reluare rapidă a vaccinării după stabilizarea situaţiei.

De asemenea, în cazul dezvoltării unui vaccin eficient împotriva noului coronavirus în viitorul apropiat, autorităţile guvernamentale ar trebui să fie pregătite să vaccineze în special populaţia cu risc crescut, asigurând accesul echitabil la serviciile de imunizare, inclusiv pentru grupurile marginalizate.

„Putem preveni impactul suplimentar al COVID-19 asupra sistemelor noastre de sănătate prin asigurarea vaccinării pentru indivizii din toate categoriile de vârstă, conform programelor naţionale. Solicit tuturor ţărilor menţinerea livrării serviciilor de imunizare, chiar și în aceste vremuri dificile”, a subliniat dr. Hans Henri P. Kluge, Directorul Regiunii europene a OMS.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe