Inspectorii de sănătate publică din Buzău au aplicat amenzi de peste 26.000 lei unor cabinete de medicină de familie după ce au constatat că materiale sanitare de unică folosință au fost reutilizate.
Inspectorii au mai constatat şi utilizarea unor produse de unică folosinţă cu termenul de valabilitate expirat, informează Agerpres.
Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Buzău, pe parcursul anului au fost verificate 114 unităţi sanitare cu excepţia spitalelor, din care 90 de cabinete de medicină primară, 19 ambulatorii de specialitate, 3 cabinete de medicină dentară, un punct extern de recoltare a probelor şi un cabinet de optică medicală.
La cabinetele de medicină de familie au fost constatate următoarele: aplicarea altor metode de dezinfecţie şi sterilizare decât cele prevăzute de normale în vigoare pentru tipul de suprafaţă, instrumentar şi echipament supus tratării; existenţa şi/sau utilizarea produselor biocide, dispozitivelor medicale de clasa II a) şi b), a reactivilor, a materialelor sanitare şi articolelor de unică folosinţă, a medicamentelor şi/sau substanţelor terapeutice cu termen de valabilitate expirat; nerespectarea modului de colectare pe categorii, de depozitare, transport şi tratare a deşeurilor provenite din activităţi medicale, în conformitate cu reglementările legale în vigoare; reutilizarea articolelor şi materialelor sanitare de unică folosinţă, neasigurarea de către angajatori din orice domeniu de activitate, public şi privat, a examinărilor medicale, prin medicii de medicina muncii la angajare, la reluarea muncii, la schimbarea locului de muncă şi a controlului medical periodic al lucrătorilor, conform reglementărilor legale în vigoare privind supravegherea stării de sănătate şi a expunerii profesionale a tuturor lucrătorilor prin servicii de medicina muncii”, au transmis reprezentanții DSP Buzău.
Verificările în cabinetele de medicină primară au mai scos la iveală nereguli privind depozitarea ustensilelor de lucru, a materialelor sanitare, medicamentelor şi reactivilor. Drept urmare au fost aplicate în total 38 de sancţiuni.
La unităţile de asistenţă medicală ambulatorie de specialitate, precizează DSP, a fost constatată neraportarea către direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti a procedurii de declarare a infecţiilor asociate asistenţei medicale, elaborată de serviciul de prevenire a infecţiilor asociate îngrijirilor medicale, pentru care s-a dispus sancționarea cu avertisment verbal.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe