Newsflash
Cultură Internaționale

Beneficii mintale dacă vizitați o galerie online de artă

de Florentina Ionescu - mai 10 2023
Beneficii mintale dacă vizitați o galerie online de artă

Dacă vă simțiți trist(ă), vă puteți schimba starea de spirit printr-o activitate simplă: să „vizitați” o galerie de artă online.

Pentru unele persoane, plimbarea făcută într-o galerie de artă sau într-un muzeu, admirând tablourile unor pictori celebri, poate avea un efect benefic la nivelul stării de spirit. Ba chiar le poate îmbunătăți dispoziția, scrie New Atlas. Dar oare această activitate relaxantă are aceleași beneficii și dacă admirați arta în mediul online? O cercetare nouă spune că da.

Apar tot mai multe dovezi cum că admirarea operelor de artă poate fi o modaltiate eficientă de a reduce stresul și de a îmbunătăți dispoziția privitorului. De exemplu, studiile au arătat că amplasarea unor opere de artă sau tablouri în saloanele de spital i-a făcut pe pacienți mai fericiți și mai puțin stresați, ceea ce s-a tradus prin faptul că acei pacienți au avut nevoie de mai puține medicamente, arată site-ul menționat. 

În zilele noastre, datorită tehnologiilor digitale, oamenii pot admira mari opere de artă și tablouri importante, fără să părăsească locuința. Un studiu nou, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Viena și de Max Planck Institute for Empirical Aesthetics a examinat dacă au fost obținute aceleași beneficii la nivelul sănătății mintale (în comparație cu mersul pe jos) prin vizualizarea artei în online, pe un computer, pe o tabletă sau pe un telefon inteligent. 

„Admirarea artei în mediul online este o sursă imensă de sprijin pentru bunăstare, care poate fi consumată în cantități mici, oferind plăcere”, a declarat MacKenzie Trupp, primul autor al studiului. 

Cercetătorii au recrutat 240 de participanți și i-au rugat să admire o expoziție interactivă a unor tablouri, folosind Google Arts and Culture. Acest serviciu oferă peste 3.000 de colecții din galeriile de artă din întreaga lume, inclusiv colecții de la Museum of Modern Art din New York, Musée d’Orsay din Paris, National Gallery din Londra și Rijksmuseum din Amsterdam. 

În medie, participanții au admirat tablourile și operele de artă puțin peste două minute, timpul variind de la 10 secunde la aproape nouă minute. După ce au văzut operele de artă, participanții au completat un chestionar despre starea lor de spirit, despre ce plăcere au avut după ce au vizualizat tablourile și despre cât de mare a fost însemnătatea acestei experiențe. 


Fotografie de la Pixabay: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/antic-arc-arcada-arhitectura-159862/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe