Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Băile cu gheață chiar ne pot îmbunătăți sănătatea?

de Florentina Ionescu - sept. 12 2024
Băile cu gheață chiar ne pot îmbunătăți sănătatea?

Experții de peste hotare au concluzionat că băile în apa rece ca gheața induc un răspuns la stres în corpul uman care poate avea anumite beneficii, dar în același timp prezintă și unele riscuri.

Recent, pe platforme precum TikTok și Instagram au circulat imagini cu un nou trend, persoane care se scufundau în cada plină cu gheață („ice water immersion”). Vedete și antrenori de fitness se scufundă în cantități mari de apă cu gheață, pretinzând că această metodă are o paletă largă de beneficii, inclusiv sporirea longevității, scrie The Jerusalem Post.

Acum, însă, un review nou publicat în Harefuah, jurnalul asociației medicale din Israel, condus de profesorul Yuval Halpern, expert în fiziologie, și de dr. Eilat Shahar, specialist în medicină internă, și-a propus să clarifice acest fenomen.  

Citiți și: Efectele înotului în apă foarte rece

De regulă, scufundarea corpului într-o cadă umplută cu apă rece și cuburi de gheață (apa având temperaturi care variază de la 0 grade Celsius până la 15 grade Celsius) nu pare o metodă complicată. Persoana rămâne cu trupul în cadă preț de câteva minute. Deși unele rapoarte sugerează că băile cu gheață ar putea să ofere unele beneficii pentru sănătate, aceste studii sunt unele de dimensiuni mici și neconcludente, ceea ce înseamnă că experților le este dificil să tragă niște concluzii definitive. 

Unele cercetări au documentat faptul că băile de gheață au redus inflamația, au îmbunătățit circulația sângelui, au sporit funcția imunitară, s-a observat o mai bună recuperare post-efort fizic și au stimulat metabolismul. Scufundarea corpului în apa rece cu gheață a redus stresuș și anxietatea, a îmbunătățit starea de spirit și a contribuit la sănătatea mintală și mecanismele de coping, mai arată sursa menționată. 

Totuși, băile cu gheață nu sunt lipsite de stres. Ele pot declanșa reacții alergice induse de frig, inclusiv erupții cutanate, prurit, edem / umflarea anumitor zone, dificultăți în respirație, precum și degerături și probleme neurologice. 

Prin scufundarea în apa rece ca gheața poate crește ritmul cardiac, poate crește tensiunea arterială, ceea ce poate duce la aritmii periculoase, cum ar fi fibrilația atrială sau tahicardia ventriculară, mai precizează The Jerusalem Post. Aceste riscuri pot să apară chiar și la persoanele care nu au un istoric medical de boală cardiovasculară. 

Experții care au realizat acest review au concluzionat că scufundarea în apa rece ca gheața induce un răspuns la stres în corpul uman care poate aduce unele beneficii, însă trebuie să ținem cont că băile cu gheață prezintă unele riscuri semnificative. Experții pun accentul pe faptul că înțelegerea băilor cu gheață (când vine vorba de unele caracteristici fiziologice și medicale) este încă limitată. Iar literatura medicală nu este suficient de comprehensivă în ce privește subiectul băilor cu gheață pentru a se putea trage concluzii ferme.


Notă autor:

FOTO: https://www.shutterstock.com/ro/image-photo/body-hands-boy-man-ice-bathing-2418742333

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe