Newsflash
Știri

Asigurările medicale în Marea Britanie de la 1 ianuarie - Cum funcționează

de Florentina Ionescu - ian. 4 2021
Asigurările medicale în Marea Britanie de la 1 ianuarie - Cum funcționează

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate explică reglementările privind accesul la asistența medicală în Regatul Unit al Marii Britanii începând cu 1 ianuarie 2021, conform acordului post-Brexit.

Uniunea Europeană și Marea Britanie au semnat, în 30 decembrie 2020, acordul post-Brexit care stabilește relația economică și de cooperare între statele europene și Marea Britanie și care va fi aplicat provizoriu, începând cu data de 1 ianuarie 2021.

brexit asigurari medicale

Asistența medicală este inclusă în sfera de aplicare a acordului, iar aranjamentele privind asigurările de sănătate existente până la 31 decembrie 2020 se vor aplica în continuare și începând cu 1 ianuarie 2021, se arată într-un comunicat de presă al CNAS remis redacției.

Astfel, un cetățean UE aflat într-un sejur temporar în Regatul Unit (un turist, un student sau o persoană într-o călătorie de afaceri) va continua să beneficieze de asistența medicală necesară în baza Cardului European de Asigurări de Sănătate (CEASS) - mai multe informații aici despre acest tip de card / European Health Insurance Card (EHIC).

Suprataxă pentru asistență medicală

Pentru șederi pe perioade mai lungi, legislația internă a Marii Britanii privind imigrația poate prevedea cerințe suplimentare. În special, Regatul Unit va impune resortisanților țărilor terțe o suprataxă pentru asistență medicală ca și condiție pentru eliberarea unei vize de intrare pentru o perioadă de ședere mai lungă de șase luni.

Această suprataxă va trebui plătită și de cetățenii UE, dar va fi rambursată studenților și persoanelor care rămân asigurate în statul membru (deținătorii de documente portabile S1).

Cine rambursează cheltuielile aferente asistenței medicale

Pensionarii din UE care se mută în Regatul Unit  vor continua să beneficieze de asistență medicală în statul de reședință, în numele statului care îi plătește pensia, utilizând documentul portabil S1. Același lucru este valabil și pentru lucrătorii frontalieri (care lucrează într-un stat, dar locuiesc într-un alt stat).

Deși se pot aplica cerințe suplimentare în temeiul legislației interne privind imigrația, acordul garantează că statul în care persoana este asigurată rambursează statului de reședință cheltuielile aferente asistenței medicale, ca și până acum.

Persoanele care doresc să beneficieze, începând cu 1 ianuarie 2021, de tratament programat în Regatul Unit, vor putea solicita documentul portabil S2 instituției competente din statul în care sunt asigurate.

Secțiune specială pe site-ul CNAS

Pentru a veni în sprijinul persoanelor care intră sub incidența reglementărilor determinate de acordul post-Brexit, CNAS a creat pe site-ul propriu o secțiune specială, în care au fost postate informații referitoare la modul de accesare a sistemelor de sănătate din România și Regatul Unit: http://www.cnas.ro/page/brexit.html.

De asemenea, persoanele care doresc informații suplimentare în domeniul asigurărilor de sănătate, în contextul Brexit, pot adresa întrebări la adresa de e-mail brexit@casan.ro sau la numărul de telefon 0769087103, pentru a primi răspunsul experților.

Înainte de a călători în Regatul Unit, CNAS le recomandă cetățenilor romîni să se informeze asupra condițiilor de deplasare și a modului în care pot fi accesate serviciile de asistență medicală.

Informații utile

Pregătirea pentru schimbări: informații referitoare la noul parteneriat UE - Regatul Unit pot fi accesate la urmatorul link.

Eventualele întrebări pot fi transmise direct către Centrul de Contact Europe Direct (EDCC), care a consolidat serviciul de contact center pentru cetățeni și alte părți interesate pentru a răspunde la întrebări legate de Brexit (gratuit prin telefon sau prin e-mail în toate cele 24 de limbi ale UE), accesând link-ul acesta


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe