Newsflash
OPINII

Asigurările de sănătate în stomatologie

Asigurările de sănătate în stomatologie
   Accesibilitatea la serviciile medicale, prevenţia şi eficienţa furnizorilor de servicii medicale au fost considerate priorităţi ale politicilor de sănătate de toţi decidenţii sistemului de sănătate din România ultimului sfert de secol. Medicina dentară face parte indisolubil din domeniul medical, este medicină şi este profund corelată cu starea de sănătate a întregului organism. Cu toate acestea, ani la rând şi mai ales în ultimii opt, politicile de sănătate au minimalizat sănătatea orală până la eliminarea ei totală din sfera de interes şi de finanţare la nivel naţional. Cu 95 de ani în urmă, profesorul Gheorghe Bilaşcu introducea, pentru prima dată în România, stomatologia ca domeniu medical obligatoriu în învăţământul universitar medical. Ce au înţeles şi au realizat savanţii noştri în urmă cu un secol nu reuşesc să înţeleagă contemporanii noştri. Margina­lizarea stomatologiei prin finanţare neco­respun­zătoare, prin reducerea dramatică a accesibilităţii populaţiei la serviciile de medicină dentară şi transformarea titlului de calificare profesională de doctor medic dentist în medic dentist sunt profund păguboase.
   Din faza de preaderare şi apoi ca membru al Uniunii Europene, României i-au fost adresate numeroase recomandări privind politicile şi strategiile de sănătate. Medicina dentară şi promovarea programelor de sănătate orală se regăsesc constant în aceste recomandări. Prevenţia în stomatologie este o prioritate a ultimelor şase decenii pentru toate statele europene. România a avut până în anul 1990 un astfel de sistem de sănătate orală preventivă. Azi nu mai există. Fiecare ministru al sănătăţii din ultimii ani a declarat politic că recunoaşte nevoia şi prioritizarea promovării sănătăţii orale, dar declaraţiile nu au fost susţinute de nicio acţiune concretă. Copiii României mai au de aşteptat pentru aceasta, chiar dacă între timp vor deveni adulţi cu probleme stomatologice majore şi cu afecţiuni generale provocate de bolile stomatologice. Colegiul Medicilor Dentişti din România şi-a declarat disponibilitatea şi interesul pentru colaboarare cu Ministerul Sănătăţii pentru elaborarea unui program naţional de sănătate orală în România.
   De la 1 aprilie 2013, a fost sistată orice finanţare publică pentru asistenţa stomatologică. Această greşeală gravă a fost corectată în această primăvară şi finanţarea asistenţei stomatologice se va relua în zilele următoare. În normele contractului-cadru sunt prevăzute proceduri în pachetul de bază şi proceduri într-un pachet minimal. Există 24 de proceduri accesibile pentru copii şi tineri până la 18 ani, compensate din fondul CNAS în proporţie de 100%. Pachetul minimal de servicii conţine un număr de opt proceduri, considerate urgenţe, cu acelaşi nivel de compensare. Persoanele asigurate pot beneficia de şase proceduri în plus faţă de pachetul minimal. Gradul de compensare pentru aceste tratamente este de 60%. Un pacient asigurat va plăti pentru o obturaţie (plombă) doar 37 de lei din tariful întreg de 94 de lei, iar pentru o extracţie dentară 28 de lei din tariful întreg de 70 de lei. Protezele dentare acrilice (protezele sociale mobilizabile clasice) vor fi accesibile indiferent de vârsta pacientului şi de veniturile lunare ale acestuia, dar vor fi acordate în regim de coplată, cu o contribuţie de 40% din partea pacientului, respectiv de 312 lei. Sunt incluse în lista de proceduri din pachetul de bază şi tratamentele afecţiunilor pulpare şi tratamentele afecţiunilor parodontale. 
   Caracterul profilactic al pachetului de servicii stomatologice este sesizabil, dar încă departe de un deziderat concordant cu nevoia reală de îngrijiri medicale şi morbiditatea şi susceptibilitatea copiilor privind bolile dinţilor şi ale cavităţii orale. Prevenţia în stomatologie înseamnă transformarea asistenţei medicale din una pasivă într-una activă, în care grupurile populaţionale ţintă sunt antrenate în programele de prevenţie, din iniţiativa coordonatorilor programului. Procedurile preventive din normele la contractul-cadru actual pot fi accesate de pacienţi la solicitarea lor şi exclusiv în limita finanţării disponibile la momentul solicitării.
   Pachetul de servicii este generos, dacă-l comparăm cu propunerea anterioară făcută în cadrul reformei declarate, dar rămâne deficitar, în primul rând pentru persoanele asigurate. Pachetul de servicii de medicină dentară este de asemenea profund restrâns financiar. Serviciile oferite categoriilor de beneficiari amintite pot fi accesate limitat, în funcţie de plafonul de raportare al medicului dentist curant aflat în relaţii contractuale cu CNAS la nivel teritorial. Limita de raportare este încă modestă şi creează premisele ca mărginirea plafonului de raportare să conducă la epuizarea disponibilităţii unui medic dentist în primele zile ale unei luni calendaristice. Pacienţii trebuie să cunoască aceste detalii pentru a înţelege cauzele obiective ale limitării accesibilităţii lor la serviciile medicale de stomatologie, cauze care nu sunt imputabile medicilor dentişti. Deschiderea unor liste de aşteptare la nivelul cabinetelor stomatologice este posibilă şi chiar recomandată în vederea creşterii transparenţei şi încrederii.  
   Experienţa contractelor anterioare cu CNAS, condiţiile contractuale lipsite de atractivitate şi lipsa de informare şi de încredere a pacienţilor în asigurările de sănătate în medicina dentară au redus interesul medicilor dentişti pentru contractarea de servicii de medicină dentară cu casele judeţene de asigurări de sănătate. Politicile de sănătate trebuie făcute cu respect faţă de medici şi pacienţi, spunea recent ministrul Nicolae Bănicioiu. Într-adevăr, acest element este deficitar în oferta de servicii de medicină dentară în sistemul public de asigurări de sănătate.  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe