Newsflash
Cultură

Artistul revoluţionar

de Dr. Raluca BULEA - oct. 30 2020
Artistul  revoluţionar

Muzeul Naţional de Artă al României găzduiește o expoziţie monografică prin care marchează împlinirea a două secole de la nașterea pictorului Constantin Daniel Rosenthal (1820-1851).

Romania revolutionara, ieri si aziExpoziţia, găzduită în Sălile Kretzulescu, în perioada 24 septembrie 2020–20 februarie 2021, este specială deoarece este prima expoziţie dedicată acestui artist în ultimii 50 de ani, și cea mai amplă realizată vreodată.

Prin efortul echipei organizatorice coordonată de curatoarea Monica Enache avem posibilitatea de a admira atât cele 24 de lucrări aflate în patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR), cât și alte șapte portrete împrumutate de la alte muzee din ţară și dintr-o colecţie particulară.

Un vernisaj aparte

Parcursul expoziţional ne introduce în paralel atât în creaţia pictorului, organizată cronologic, cât și în evenimentele istorice pe care le-a trăit, astfel încât vizitatorul să poată avea o imagine
cuprinzătoare a contextului epocii.

Vedem astfel începutul carierei sale, ca portretist, cu un stil aflat sub influenţa curentului Biedermeier. În timp, lucrările sale devin din ce în ce mai sensibile, mai subtile, incluzând simboluri și mesaje cifrate ascunse sub aparenţa unor obiecte banale.

Are un efect deosebit felul cum sunt așezate faţă în faţă, parcă pentru a-și întrepătrunde vibraţiile, deși în săli diferite, cele două capodopere ale sale: „România rupându-și cătușele pe Câmpia Libertăţii” și „România Revoluţionară”.

Cu ocazia vernisajului, actriţa Ioana Calotă a întruchipat-o pe Maria Rosetti, muza României Revoluţionare, cu un costum asemeni celui din tablou, bluza adusă de la Arad fiind recreată și cusută după tablou de o amatoare pasionată de ia românească.

Am avut totodată parte și de un moment de lectură artistică din „Legende democratice ale Nordului” de Jules Michelet, în care era descrisă călătoria pe Dunăre a revoluţionarilor exilaţi, însoţiţi de pe mal de Maria Rosetti cu pruncul său nou-născut și de C.D. Rosenthal.

Documentare completă

Ducând mai departe efortul de documentare a creaţiei lui
Rosenthal, întreruptă în plină evoluţie și dezvoltare artistică de moartea sa prematură într-o închisoare din Budapesta, Monica Enache a reunit în catalogul expoziţiei 49 de lucrări (originale sau copii litografiate) identificate ca aparţinând lui C.D. Rosenthal, aparţinând colecţiilor unor muzee și instituţii de cultură atât din ţară, cât și din străinătate (Ungaria, Slovacia).

Vanitas, un tablou incarcat de simboluri

Acestea documentează întregul parcurs personal și profesional al unui artist pentru care crezul în idealurile revoluţionare ale unui popor cu care s-a identificat (cel valah, deși nu era al său prin naștere) a fost mai puternic decât bunăstarea personală și chiar decât arta sa.

În plus, catalogul întregește portretul pictorului prin publicarea integrală, pentru prima dată, a scrisorilor pe care acesta i le-a trimis lui C.A. Rosetti (căruia nu i se adresa decât cu „scumpe frate”) și medicului Adolf Grünau, păstrate la Biblioteca Academiei Române și Biblioteca Naţională, și traduse din franceză și germană.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe