Newsflash
Cultură

Art Safari, între Renaștere și arta contemporană

de Dr. Raluca BULEA - apr. 25 2023
Art Safari, între Renaștere și arta contemporană

Cu mai puțin de o lună înainte de încheierea celei de-a unsprezecea ediții, Art Safari a venit cu o nouă provocare pentru publicul iubitor de artă, prin inaugurarea unei noi mini-expoziții invitate.

De această dată surpriza a sosit de la Muzeul Național Bruckenthal din Sibiu, care a adus la București, în premieră, cinci dintre cele mai valoroase capodopere din colecția sa permanentă, care pot fi vizitate până la 30 aprilie a.c. la Palatul Dacia România sub genericul „Bruckenthal Exclusive”. 

Fiind vorba de lucrări ce beneficiază de un regim special de expunere, atât în ceea ce privește condițiile de securitate, cât și din punct de vedere al condițiilor de microclimat ce trebuie respectate, ele nu au mai fost inserate în cadrul expozițiilor principale, așa cum ne obișnuisem din alte ocazii.

Pentru acest eveniment au fost reamenajată una dintre săli, în care accesul publicului se face controlat, cu un număr mic de persoane simultan, pentru menținerea constantă a condițiilor de temperatură și umiditate, absolut necesare pentru opere realizate cu cinci-șase secole în urmă. 

iluminarea centrată pe tablouri

Scenografia este și aici aceea pe care o așteptăm deja la Art Safari, cu iluminarea centrată pe tablouri, care sporește intensitatea momentului de contemplare și de conectare cu fiecare operă de artă în parte. Semiobscuritatea și liniștea din jur sunt prielnice unor clipe de concentrare și de introspecție, astfel încât întâlnirea cu arta Renașterii să fie într-adevăr o experiență semnificativă. 

Ecce Homo
Ecce Homo

 

Evenimentul are ca punct central tabloul „Omul cu tichie albastră”, realizat de pictorul flamand Jan van Eyck, realizată în 1430, alături de care stau două portrete din aceeași epocă, semnate de germanul Hans Memling, „Portret de bărbat citind” şi „Portret de femeie rugându-se”. 

Jan van Eyck
Jan van Eyck

 

Pe celălalt flanc al piesei centrale au fost așezate două tablouri din secolul al XVI-lea, semnate de pictori italieni: „Cap de copil” de Paolo Veronese și „Ecce Homo” de Tiziano Vecellio.

Memling (1)
Memling

 

Acesta din urmă este celebru nu doar prin tema și autorul său, ci și datorită faptului că este unul din tablourile furate în 1968 și recuperate după trei decenii. Vizitatorii au prilejul de a descoperi întreaga istorie a acestui furt celebru, într-unul din panourile explicative amplasate în cadrul expoziției.  

Memling (2)
Memling

 

comori de artă și cultură

Totodată, un alt medalion relatează povestea baronului Samuel von Bruckenthal și a colecției sale, prezentarea fiind practic o invitație pe care Alexandru Chituță, directorul Muzeului Bruckenthal și curatorul expoziției, o lansează publicului Art Safari, de a călători la Sibiu pentru a se bucura pe deplin de toate comorile de artă și cultură din patrimoniul muzeului. 

Veronese
Veronese

 

Și pentru că sezonul curent al Art Safari se va încheia pe 14 mai 2023, vă invităm ca în cadrul său să vizitați, în afara expozițiilor de artă clasică românească și spaniolă pe care vi le-am prezentat anterior, și cele două propuneri care vin din sfera artei contemporane.

„The Memory Palace” este expoziția care vine din Franța cu o selecție de lucrări care au primit premiul Marcel Duchamp, iar „Young Blood 2.0. Ce este nou în artă” se concentrează pe creația tinerilor artiști români, pe care Art Safari i-a sprijinit încă de la prima sa ediție.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe