Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Zero toleranță la medicamente contrafăcute

Viața Medicală
Venera BOTESCU vineri, 22 decembrie 2017


     În calitatea sa de membru al campaniei globale Fight the Fakes împotriva medicamentelor contrafăcute, Consiliul internațional al asistenților medicali (ICN) salută publicarea a două rapoarte ale Organizației mondiale a sănătății (OMS) care pun în evidență scopul și impactul produselor medicale contrafăcute, mai ales în cele mai sărace țări la nivel mondial.
     Prezent la lansare, Howard Catton – directorul ICN pentru Asistență medicală și politici de sănătate, a declarat că: „Aceste două rapoarte sunt instrumente-cheie care subliniază pericolele pe care medicamentele contrafăcute le reprezintă pentru pacienți și evidențiază amploarea problemei. Medicamentele contra­făcute pot determina moartea, răspunsuri scăzute la tratament, eșec al tratamentului, pierderea încrederii în sistemul de îngrijiri de sănătate, rezistență la antibiotice, otrăvire cauzată de ingredientele dăunătoare. Aceste consecințe nu trebuie subestimate, iar ICN sprijină pe deplin activitatea Organizației mondiale a sănătății care evidențiază aceste pericole. Asistenții medicali au un rol-cheie de educare a publicului în aceste proiecte și în sprijinirea acestuia pentru a identifica medicamente sub standard și contrafăcute”.
     Unul din zece produse medicamentoase aflate în circulație în țările cu venituri mici și medii este fie sub standard, fie contrafăcut, conform noilor date publicate de OMS. Se estimează că 72.000 din 169.000 de copii pot muri în fiecare an de pneumonie, din cauza antibioticelor sub standard și contrafăcute. Medicamentele contrafăcute fie nu tratează, fie otrăvesc pacienții, crescând durata sau agravând bolile care pot duce la apariția unor dizabilități sau la pierderea vieții. În plus, faptul că aceste medicamente sunt folosite drept produse autentice duce la scăderea încrederii publicului în sistemele de îngrijire a sănătății și în profesioniștii din sănătate. O altă problemă o reprezintă și faptul că toate categoriile de medicamente sunt afectate de produse contrafăcute, mai ales antibioticele și medicamentele antimalarie. De aceea, produsele contrafăcute reprezintă un factor crucial de creștere a rezistenței antimicrobiene la nivel mondial.
     Majoritatea medicamentelor sub standard sau contrafăcute provin în proporție de 42% din Africa sub-sahariană, 21% din America de Nord, Centrală și de Sud și 21% din Regiunea Europeană. Cu toate acestea, statisticile curente reprezintă doar vârful aisbergului. Având în vedere raportarea neuniformă, este foarte probabil că aceste cifre arată doar o mică proporție a problemei. Organizația Mondială a Sănătății subliniază importanța prevenției, incluzând educația și creșterea conștientizării, la fel ca angajarea unor multipli factori interesați.
     Fight the Fakes, campanie globală care aliniază acțiunile a 35 de parteneri activi în cadrul lanțului de producție și furnizează informații actuale despre riscurile medicamentelor contrafăcute, sprijină OMS și alți factori interesați prin explicarea modului în care pot fi evitate medicamentele contrafăcute și a modului în care pot fi identificate și raportate produsele suspecte. Fight the Fakes își propune să crească conștientizarea pericolelor medicamentelor contrafăcute. Campania le dă ocazia celor care au fost personal afectați să se exprime și împărtășește poveștile celor care lucrează pentru a stopa această amenințare pentru sănătatea publică. Se dorește crearea unei mișcări globale a organizațiilor și a persoanelor individuale care să arate impactul negativ al medicamentelor contrafăcute asupra populației din toate țările și să reducă consecințele negative asupra populației la nivel mondial. Prin rețeaua ei de parteneri, Fight the Fakes se adresează nu numai publicului general, ci și miilor de asistenți medicali, farmaciștilor, cercetătorilor, ONG-urilor și fundațiilor, instituțiilor academice și studenților acestora, distribuitorilor farmaceutici, precum și industriei farmaceutice bazate pe cercetare și medicamente generice. Website-ul campaniei funcționează ca o bază de date pentru materiale și instrumente de acțiune online, care pot fi utilizate de parteneri și persoane individuale pentru a informa, inspira, capacita și mobiliza comunitățile împotriva medicamentelor contrafăcute.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC