Newsflash
Ars Medici

Rezidențiatul în medicina de familie

de Dr. Raluca Dana ZOIŢANU - apr. 6 2018
Rezidențiatul  în medicina de familie
    În România, activitatea medicilor de familie și eforturile financiare și personale pe care aceștia le fac sunt încă prea puțin cunoscute. Pe agenda publică pare să fie constantă ideea că medicii de familie sunt insuficient pregătiți și trebuie făcut ceva în acest sens.

    Anul trecut, în luna noiembrie, și anul acesta, la 31 ianuarie, autoritățile din România au primit o scrisoare din partea Organizației mondiale a medicilor de familie – regiunea Europa (WONCA Europe) prin care erau informate că Biroul executiv (BEx) al WONCA Europe urma să vină în București la mijlocul lunii martie pentru o ședință. Totodată, președintele și secretarul organizației a dorit o întâlnire cu ministrul sănătății la 16 martie, pentru a discuta pe tema pregătirii medicilor de familie din România. Confirmarea întâlnirii cu un secretar de stat a venit în cele din urmă, cu câteva zile înainte de data propusă. În mod regretabil, o ședință cu ministrul apărută în ultimul moment și programul foarte încărcat al secretarului de stat din Ministerul Sănătății (MS) au făcut ca întâlnirea cu reprezentanții WONCA Europe să nu mai aibă loc, fiind anulată cu doar câteva ore înainte.

    Ședința BEx a abordat, timp de o zi, teme organizatorice și de administrare a organizației europene a medicilor de familie. În ziua a doua a întâlnirii, cei opt medici de familie europeni participanți au organizat alături de colegii români un atelier de lucru pe tema pregătirii viitorilor medici de familie din țara noastră prin noul program de rezidențiat, cu durata de patru ani.

    La atelier au participat medici de familie instructori-formatori din conducerile celor două organizații membre WONCA – Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Centrul Național de Studii în Medicina Familiei (CNSMF) –, membri din Comisia de medicina familiei a MS, precum și dr. Călin Bumbuluț, vicepreședintele Colegiului Medicilor din România, responsabil de Departamentul profesional științific. Printre participanți s-au numărat și coordonatori ai grupurilor de lucru ale SNMF, precum și un medic rezident anul II de medicina familiei – Dr. Codruța Constantinescu, câștigătoarea bursei Vasco da Gama Movement (organizația tinerilor medici de familie europeni), în anul 2017.

    În cadrul atelierului, au fost prezentate atât experiențele în medicina familiei din România, cât și cele din câteva țări în care lucrează membrii BEx WONCA Europe – Slovenia, Turcia, Spania și Danemarca. Prof. dr. Viorela Enăchescu, președinta Comisiei de medicina familiei a MS și șefa Catedrei de medicina familiei din cadrul UMF Craiova, a prezentat rezultatele programului educațional VUniCrEd desfășurat în centrul universitar Craiova, în baza unei colaborări cu universitatea Vrije din Amsterdam, Olanda. Dr. Codruța Constantinescu a prezentat rezultatele parțiale ale unui sondaj realizat în rândul medicilor rezidenți privind gradul de implementare al noului curriculum de pregătire prin rezidențiat pentru medicina familiei, cu durata de patru ani.

    Într-o sesiune de o oră, în care cei 25 de participanți au fost împărțiți în două grupuri, au fost discutate obstacolele și soluțiile pentru ca noul program de pregătire să fie implementat în mod optim. Printre soluțiile discutate au fost: prioritizarea de către MS, la nivel de politică de sănătate, a pregătirii medicilor rezidenți de medicina familiei, inclusiv prin operaționalizarea planului multianual pentru dezvoltarea strategică a resursei umane în sănătate 2017–2020; selectarea și sprijinirea cabinetelor în care se realizează pregătirea, motivarea financiară a instructorilor-formatori de medicina familiei care pregătesc medici rezidenți; întărirea asistenței medicale primare conform Strategiei naționale de sănătate 2014–2020 și a strategiei de dezvoltare a asistenței medicale primare 2012–2020, astfel încât medicina de familie să devină o specialitate atractivă pentru absolvenții facultăților de medicină și ai programului de rezidențiat.

    Concluziile atelierului de lucru vor fi transmise în scris MS, reprezentanții tuturor organizațiilor profesionale exprimându-și regretul că nu a mai avut loc întâlnirea programată între reprezentanții WONCA Europe și cei ai MS, pentru a discuta despre pregătirea medicilor de familie români.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe