Newsflash
Ars Medici

Prevenirea şi managementul escarelor

de Asist. med. Andreea NIŢOIU - mai 29 2015
Prevenirea şi managementul escarelor
   În România, nevoia de îngrijire paliativă prezenta în 2012 o acoperire generală de doar 5,4%. O cercetare sociologică realizată de Hospice „Casa Speranţei“ şi IMAS pe un eşantion reprezentativ naţional de 1.233 de persoane a arătat că 20,7% din populaţie s-a confruntat sau se confruntă cu problema îngrijirii unui bolnav care suferă de o afecţiune nevindecabilă în stadiu avansat. În 76% din aceste cazuri, familia a fost nevoită să facă singură faţă îngrijirii, în acest context familia rămânând principalul îngrijitor ca urmare a dezvoltării lente a serviciilor paliative comparativ cu nevoia de asistenţă paliativă.
   În această situaţie, informarea şi edu­carea familiei, dar şi a pacienţilor rămân variante optime în oferirea de ajutor per­soanelor care se confruntă cu boli cronice progresive. Conceptul de parteneriat între pacient şi familie a fost influenţat de creşterea nivelului de educaţie şi facilitarea accesului la informaţie în ultima decadă. Aceasta semnifică împărtăşirea informaţiilor şi luarea deciziilor împreună cu familia şi pacienţii, în domenii în care până acum deciziile erau luate doar de profesionişti, dar şi participarea activă a familiei în procesul de îngrijire a pacientului.

 

Educaţie şi dezvoltare

 

    Cursurile online de îngrijiri paliative sunt recomandate medicilor care doresc să aprofundeze subiecte ca managementul durerii, comunicarea unui diagnostic de boală gravă, starea terminală în îngrijiri paliative. În prezent sunt disponibile zece cursuri, din care patru creditate EMC de Colegiul Medicilor din România. Absolvenţii primesc diplome eliberate de Hospice „Casa Speranţei“. Înscrierile se fac online: www.studiipaliative.ro
   Protocoale clinice pentru îngrijiri paliative (o nouă ediţie) este disponibilă în format tipărit, contra unei donaţii de 40 de lei, la sediul Centrului de studii pentru medicină paliativă (Braşov, str. Piatra Mare nr. 101); mai multe informaţii la tel.: 0268.513.598
   Conferinţa naţională de îngrijiri paliative (ediţia a 16-a) se va desfăşura în perioada 8–10 octombrie 2015 la Târgu Mureş. Detalii pe www.anip.ro

 

   În afecţiunile cu prognostic limitat, se pune de multe ori accentul pe îngrijirea fizică a pacientului, poate şi din cauza unui număr impresionant de complicaţii ce le poate aduce o boală cronică progresivă în evoluţia ei. Una dintre cele mai frecvente complicaţii care apar la pacienţii aflaţi în îngrijire paliativă este ulcerul de decubit (escara).
   Escarele de decubit reprezintă zone de ţesut necrozat, rezultat al tulburărilor circulaţiei sanguine şi limfatice la nivelul pielii şi al ţesuturilor subiacente ca urmare a compresiei şi forfecării. Presiunile pe perioade de numai una-două ore pot produce modificări celulare ireversibile care duc la moartea celulelor. Ulcerele de decubit apar cel mai frecvent deasupra proeminenţelor osoase şi prezintă patru grade de evoluţie, de la un uşor eritem al tegumentului (gr. I), până la necroză uscată însoţită de infecţie ce poate cuprinde chiar şi ţesutul muscular şi osos (gr. IV). Evoluţia acestora este rapidă, o escară de gradul I se poate transforma într-o escară de gradul IV în doar câteva ore.

 

Prevenirea escarelor

 

   În cazul pacienţilor aflaţi în îngrijire paliativă, este necesară folosirea unui sistem de evaluare a riscului de apariţie al escarelor, cum ar fi scala Waterlow. Acesta atenţionează îngrijitorul să fie vigilent şi facilitează introducerea măsurilor preventive specifice.
   Familia, de multe ori principalul îngrijitor al pacientului, trebuie educată pri­vind mijloacele şi metodele folosite pentru a preveni apariţia escarelor:
   – menţinerea igienei corporale a pacien­tului, în special în cazul celor ce prezintă incontinenţă urinară şi/ sau fecală;
   – monitorizarea şi evaluarea periodică a tegumentelor şi observarea regulată a punc­telor de presiune (mai ales în cazul pacienţilor imobilizaţi la pat);
   – menţinerea integrităţii corporale (evitarea traumatismelor prin plasarea unor perne între pacient şi grilajul patului);
   – redistribuirea presiunii (utilizarea dispozitivelor antiescare: saltele pneumatice, perne gonflabile, perne de spumă/de pene etc.);
   – mobilizarea pacientului la maximum două ore (ideal la 30 de minute); repoziţionarea se va efectua prin ridicare şi nu prin tragere, pentru a evita astfel forfecarea tegumentelor; dacă starea pacientului permite, acesta este încurajat să-şi schimbe poziţia la 20–30 de minute şi sunt indicate chiar plimbările scurte;
   – ameliorarea stării de nutriţie şi hidra­tare.

 

Tratamentul escarelor

 

   În cazul escarelor de gradul I, tratamentul constă în hidratarea intensă a tegumentului, prin aplicarea periodică a unui unguent cu gălbenele. Pentru escarele de gradul II, pe lângă pansamentele cu unguent, se pot utiliza şi pansamentele cu hidrocoloid.
   În escarele de gradele III şi IV, creşterea ţesutului granulat curat, roşu, va apărea numai după eliminarea infecţiei locale şi a ţesutului necrotic. Antisepticele sunt contraindicate în irigarea plăgii pentru că au prea multe efecte adverse. Cea mai eficientă metodă pentru a curăţa plaga este irigarea acesteia cu soluţie salină 0,9% la temperatura corpului sau chiar apă de la robinet, utilizând o presiune redusă în cazul plăgilor curate, neinfectate. Ţesutul granulat trebuie protejat de răcirea prelungită, uscare şi traume atunci când se schimbă pansamentul, pentru a evita încetinirea procesului de vindecare. În cazul prezenţei exsudatului în exces, se pot utiliza compresele din alginat de calciu, ce sunt puternic absorbante şi au efect hemostatic. Pe măsură ce starea plăgii se modifică, se schimbă şi tipul pansamentului, iar în funcţie de tipul de pansament utilizat, acesta poate fi menţinut chiar şi până la şapte zile. Antibioticele sistemice trebuie utilizate după prelevarea unei probe din plagă şi realizarea unei antibiograme.
   În tratamentul escarelor, trebuie să se ţină cont, de asemenea, de controlul mirosului şi al durerii. Mirosul neplăcut poate fi combătut prin aplicarea pe suprafaţa plăgii a trei-patru comprimate de metronidazol pisate fin. Controlul durerii este important mai ales în cazul escarelor multiple. Este indicat ca, înainte cu 30 de minute de schimbarea pansamentelor, să se administreze o doză de analgezic.
   Tratamentul escarelor va fi însoţit şi de măsurile de profilaxie prezentate mai sus.

 

Sprijin pentru educarea şi informarea familiei

 

   Familia şi îngrijitorii reprezintă principala resursă în lupta pacientului cu boala şi prevenirea complicaţiilor, prin îngrijirea oferită, dar şi prin sprijinul moral. Prin instituirea unor programe informative şi educative destinate acestora, rata complicaţiilor poate scădea semnificativ. Familia poate dobândi cunoştinţele şi abilităţile necesare pentru a oferi celui drag cea mai buna îngrijire, de care poate avea parte chiar acasă.
   În acest scop, promotoare a îngrijirilor paliative în România încă din anul 1992, Fundaţia Hospice „Casa Speranţei“ derulează la Braşov un program de informare şi educare în îngrijiri paliative pentru pacienţi şi familii, în cadrul căruia au fost dezvoltate activităţi educaţionale destinate pacienţilor şi familiilor lor. Centrul de informare este parte integrată a primului nivel din propunerea pentru Programul naţional de îngrijire paliativă. Nivelul I al programului – sprijin pentru autoîngrijire – asigură dobândirea de către pacient şi familie a cunoştinţelor, abilităţilor şi încrederii pentru autoîngrijire şi pentru asigurarea îngrijirii adecvate în perioadele dintre intervenţiile personalului medical.
   Activităţile incluse în acest program constau în organizarea săptămânală a unor întâlniri cu pacienţii oncologici şi non-oncologici şi familiile acestora (discuţii de grup sau consiliere) pe diverse teme legate de îngrijire. Sprijinul informaţional este oferit prin punerea la dispoziţia acestora a unor materiale tipărite (cărţi şi broşuri) sau în format electronic, cu posibilitatea accesării şi descărcării gratuite a acestora de pe platforma online a programului (www.infopaliatie.ro). Pe acest site, pot fi găsite şi materiale video pentru o mai bună ghidare a pacienţilor şi familiilor în procesul de îngrijire.
   Programul doreşte să ofere o viaţă de calitate pacienţilor şi familiilor lor, să faciliteze adaptarea la schimbările impuse de boală, să asigure demnitatea pacienţilor în lupta cu boala şi să le ofere posibilitatea de a avea un sfârşit demn şi fără suferinţă fizică.

 

Rubrică realizată de Hospice „Casa Speranţei“ (www.hospice.ro), promotor al îngrijirii paliative în România din 1992, centru de excelenţă în Europa de Est şi unul dintre modelele recunoscute la nivel global de servicii şi educaţie în paliaţie. Coordonator: conf. dr. Daniela Moşoiu (Universitatea „Transilvania“ din Braşov, director educaţie şi dezvoltare Hospice „Casa Speranţei“).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe