Newsflash
Ars Medici

Managementul anevrismelor intracraniene de dimensiuni mici. Prezentare de caz

Managementul anevrismelor intracraniene de dimensiuni mici. Prezentare de caz
   În practica neurochirurgicală, patologia vasculară intracerebrală ocupă un loc însemnat prin implicaţiile importante din punct de vedere prognostic ale unor afecţiuni benigne prin natură, însă care pot evolua sever, determinând sechele funcţionale importante sau chiar deces dacă nu sunt manageriate adecvat. Din cadrul larg al patologiei vasculare intracraniene, anevrismele intracraniene ocupă un loc important. Conform datelor American Association of Neurological Surgeons şi American Stroke Association, în SUA se estimează că 1,5 până la 5% din populaţie este purtătoarea unui anevrism intracranian, iar anual până la 30.000 de persoane vor avea un episod de hemoragie subarahnoidiană prin ruptura unui anevrism intracranian. La nivel mondial, incidenţa se situează între 5,1 şi 19,6 cazuri la 100.000 de locuitori, în funcţie de caracteristicile demografice şi de studiile efectuate.
   Odată instalate semnele clinice sugestive ale unei hemoragii subarahnoidiene, se pune problema confirmării acesteia şi a identificării imagistice a sursei de sângerare, care poate fi de la nivelul unui anevrism intracranian, a unei malformaţii arteriovenoase sau idiopatică. În cadrul investigaţiilor neuroimagistice pentru anevrismele intracraniene, standardul de aur îl reprezintă angiografia cu substracţie digitală (DSA). În cazul în care această investigaţie nu poate fi efectuată din diverse cauze (stare generală gravă, indisponibilitate tehnică etc.), în situaţii de urgenţă pot fi efectuate şi alte investigaţii, aşa cum sunt cele de tip angio-CT sau angio-IRM, care au avantajul faptului că au un grad de identificare a dilataţiei anevrismale apropiat de cel al DSA. Dintre acestea, examinarea angio-CT, prin reconstrucţie 3D, poate da informaţii destul de precise legate de localizare şi de raportul cu relieful osos al bazei craniului din apropiere. În cadrul unui studiu efectuat pe un grup larg de pacienţi, sensibilitatea, specificitatea şi acurateţea angiografiei CT cu secţiuni multiple pentru detectarea anevrismelor au fost de 99%, 88% şi, respectiv, 98%.

 

   În cele ce urmează, prezentăm cazul unui pacient în vârstă de 59 de ani, cunoscut cu hipertensiune arterială, care, cu două zile anterior prezentării în clinică a acuzat, după un efort fizic şi psihic susţinut (a con­dus practic fără pauză aproape 1.200 km), alterarea tranzitorie a stării de conştienţă urmată de cefalee intensă. Având în vedere faptul că simptomatologia algică a persistat, practic fără o ameliorare clară, pacientul efectuează, la cca 36 de ore de la evenimentul iniţial, într-un serviciu din provincie, un CT cerebral care decelează hemoragie subarahnoidiană şi ridică suspiciunea unei malformaţii vasculare cerebrale rupte, pacientul fiind îndrumat către clinica noastră.
   La internare, pacientul era conştient, cooperant (scor Glagow 15), cu uşoară redoare de ceafă şi cefalee importantă, fiind încadrabil, după scala Hunt & Hess, în primul grad.
   Ca primă investigaţie, la 48 ore de la debutul episodului de cefalee, pacientul efectuează un examen IRM cerebral cu secvenţă angio-IRM, care evidenţiază anomalii de semnal în spaţiile subarahnoidiene (compatibile IRM cu hemoragia subarahnoidiană), acumulare hematică la nivelul coarnelor occipitale şi trigoanelor ventriculilor laterali, cu suspiciunea unui mic anevrism sacciform corespunzător originii arterei comunicante anterioare din artera cerebrală anterioară de partea stângă (fig. 1). Medicul radiolog care a efectuat investigaţia recomandă, pentru o mai bună caracterizare, completarea investigaţiilor cu un examen angio-CT pentru poligonul Willis.
   Examenul angio-CT cerebral efectuat în ziua următoare, la aproape 72 de ore de la debut, confirmă prezenţa unui anevrism sacciform cu diametrul axial de 5 mm, situat la nivelul locului de origine al arterei cerebrale anterioare din artera cerebrală stângă (fig. 2). După efectuarea examenului angio-CT cerebral, pacientul începe să acuze accentuarea sindromului algic, fără alterarea stării de conştienţă.
   Având în vedere intervalul scurs de la debut şi tendinţa la agravare a simptomatologiei clinice, se consideră cazul ca fiind o urgenţă şi se decide efectuarea unei intervenţii chirurgicale de clipare a anevrismului intracranian. Se decide renunţarea la efectuarea unui examen angiografic cu substracţie digitală (DSA), având în vedere vizualizarea bună a anevrismului pe examinarea angio-CT şi faptul că ar fi determinat o temporizare de încă minimum 24 de ore a intervenţiei chirurgicale.
   Astfel, la aproape 96 de ore de la debutul sângerării, se practică cliparea anevrismului de arteră comunicantă anterioară cu un clip Yassargil drept de 7 mm, cu evoluţie postoperatorie imediat favorabilă, fără deficite neurologice. Examinarea CT cerebrală şi angio-CT (fig. 3–4) efectuată la 24 de ore postoperator evidenţiază excluderea anevrismului din circulaţie.
   Pacientul a fost externat la zece zile postoperator, fără deficite neurologice, conştient, cu remisia sindromului algic cefalic. CT cerebral efectuat la patru zile postoperator decelează o mică zonă hipodensă frontală stângă, secundară retracţiei realizate intraoperator pentru a avea un abord adecvat al leziunii, fără răsunet clinic.

 

   În concluzie, putem spune că anevrismele de dimensiuni mici reprezintă o problemă majoră în practica neurochirurgicală, care necesită un management adecvat, iar soluţiile terapeutice alese trebuie adoptate înainte de agravarea stării generale şi neurologice a pacientului, întrucât acestea sunt anevrismele cu dimensiune critică, care au potenţial de resângerare important, cu implicaţii prognostice severe. Investigaţiile neuroimagistice sunt esenţiale pentru adoptarea soluţiilor terapeutice adecvate, iar între acestea examinarea angio-CT are avantajul caracterului minim invaziv şi aduce informaţii importante, apropiate de cele obţinute prin angiografie DSA, standardul de aur al examinării imagistice, fiind de cele mai multe ori suficientă, dacă aceasta din urmă nu poate fi efectuată în timp util, pentru planificarea strategiei terapeutice.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe