Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Legătura dintre diabet, sindromul metabolic şi cancerul mamar

Viața Medicală
Dr. Camelia Cristina DIACONU vineri, 22 aprilie 2011

   Incidenţa diabetului zaharat, cancerului mamar şi sindromului metabolic a crescut pe parcursul ultimelor decenii, în paralel cu epidemia de obezitate. Există studii care au semnalat asocierea diabetului şi sindromului metabolic cu un risc mai mare de cancer de sân. Una dintre posibilele explicaţii ale acestei asocieri poate fi faptul că toate aceste afecţiuni împart factori comuni de risc. (...)

 
 

   Incidenţa diabetului zaharat, cancerului mamar şi sindromului metabolic a crescut pe parcursul ultimelor decenii, în paralel cu epidemia de obezitate. Există studii care au semnalat asocierea diabetului şi sindromului metabolic cu un risc mai mare de cancer de sân. Una dintre posibilele explicaţii ale acestei asocieri poate fi faptul că toate aceste afecţiuni împart factori comuni de risc.
   Cancerul de sân este actualmente cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor din ţările dezvoltate. Ultimele decenii au fost martore ale unei creşteri importante a incidenţei atât a diabetului zaharat, cât şi a sindromului metabolic.
   Posibila legătură dintre hiperglicemie, diabet şi cancerul de sân a fost pentru prima oară suspectată în urmă cu mai mult de un secol, hiperglicemia fiind raportată la pacienţii cu cancer în 1885 (1). Începând cu anul 1950, s-a raportat faptul că femeile cu cancer mamar au o incidenţă mai mare a diabetului decât femeile sănătoase. Diabetul zaharat, sindromul metabolic şi cancerul mamar au o prevalenţă mai mare în ţările dezvoltate, unde predomină un stil de viaţă sedentar şi un aport alimentar crescut de grăsimi saturate şi glucide rafinate. Diabetul zaharat presupune modificări hormonale, care includ insulina, factorii de creştere insulin-like, estrogeni şi alte citokine, ca şi alţi factori de creştere. Interacţiunea dintre aceşti factori hormonali la bolnavul cu diabet este complexă şi promovează probabil apariţia cancerului, deoarece majoritatea acestor factori hormonali sunt cunoscuţi că joacă un rol important în carcinogeneză. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.

 
 
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.