Newsflash
Ars Medici

Gânduri în calea vremurilor…

de Dr. Sebastian NICOLAU - dec. 25 2009
Gânduri în calea vremurilor…

…Într-o complementară comemorare a începutului Revoluţiei Române din 16 decembrie 1989 de la Timişoara, douăzeci de ani mai târziu, avea să aibă loc, la „Jockey Club“ din Bucureşti, un eveniment cu profunde semnificaţii istorice privind atitudinea diasporei româneşti împotriva totalitarismului comunist. (...)

Acum şi aici, a avut loc predarea către Institutul pentru Memoria Exilului Românesc a arhivei Uniunii Mondiale a Românilor Liberi (UMRL), asociaţiei înfiinţată în 1983 prin primul său Congres de la Geneva, la început sub denumirea de Uniunea Românilor Liberi (URL), condusă de profesorul Brutus Coste, având sediul oficial înregistrat la Paris. Din trei în trei ani, asociaţia, care a coagulat români din exil, uniţi prin aceleaşi idealuri de libertate, democraţie şi credinţă în viitorul Patriei aflată pe atunci în captivitatea regimului totalitar din ţară, a organizat congrese, adunând compatrioţi din mai multe continente (Europa, cele două Americi, Australia etc.), precum şi numeroase acţiuni de promovare a ideilor menţionate. S-a putut astfel atrage atenţia Occidentului asupra încălcării drepturilor omului în ţara noastră, a demolării satelor şi aşezămintelor bisericeşti din România, a împiedicării liberei circulaţii a persoanelor şi informaţiilor, a obstacolelor instituite de regimul comunist în calea reunirii familiilor celor aflaţi în exil. După dispariţia profesorului Brutus Coste, destinele URL, devenită Uniunea Mondială a Românilor Liberi (UMRL), prin aderarea a numeroşi membri din întreaga lume, au fost conduse, prin voinţa liber exprimată a acestora, de Ion Raţiu, cunoscut om politic dintr-o familie de cunoscuţi patrioţi ardeleni, candidat la primele alegeri prezidenţiale postdecembriste şi, ulterior, de inginerul Doru Novacovici, deţinut politic în închisorile comuniste, în prezent preşedinte de onoare al asociaţiei.
     Acesta a fost cel care la 16 decembrie 2009, la ceremonia oficială a predării arhivei UMRL, a prezentat istoricul luptei desfăşurate în perioada menţionată, precum şi două filme documentare evocatoare ale acţiunilor din acei ani, din mai multe capitale europene, în slujba compatrioţilor aflaţi în captivitatea regimului comunist şi ceauşist… Momente emoţionante, aceşti eroi, acum majoritatea octogenari, transmiteau celor de azi mementoul pentru idealurile cărora le închinaseră propriile vieţi.
     Am remarcat printre cei prezenţi în sală pe dl Dinu Zamfirescu, directorul Institutului pentru Memoria Exilului Românesc, care a preluat arhiva cu documentele istorice, pe senatorul Radu Câmpeanu, fost candidat la preşedinţia României, pe prof. dr. Nicolae Constantinescu şi multe alte personalităţi ale rezistenţei exilului şi intelectualităţii româneşti.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe