Newsflash
Ars Medici

Diverticuloză colonică hemoragică

Diverticuloză colonică hemoragică
Hemoragia unui diverticul colonic este o formă mai rară de sângerare digestivă inferioară, ce necesită intervenţie medicală promptă şi corectă, precum şi evaluarea prognosticului bolnavului.
Prezentăm cazul unui pacient de vârstă medie, 60 kg, sex masculin, intelectual, familiarizat cu terminologia medicală, din mediu urban, condiţii de viaţă şi muncă la standarde acceptabile, excluzând utilizarea tutunului, a alcoolului sau a mirodeniilor alimentare. Se prezintă pentru o eliminare brutală şi masivă de sânge prin anus.
Antecedente familiale – hemoragie digestivă superioară cu localizare enterală a tatălui, laparotomizat, transfuzat şi vindecat. Cauza presupusă – acidul acetil-salicilic utilizat în conservarea alimentelor.
Antecedente personale patologice – ulcer duodenal tratat corect, vindecat. În urmă cu 20 de ani, prezentând dureri abdominale predominant în flancul şi fosa iliacă stângă, prin colonoscopie este diagnosticat cu diverticuli multipli în colonul descendent spre joncţiunea cu sigmoidul, asimptomatici multă vreme.
Istoricul bolii – consum de aspirină calcică tamponată cu vitamina C, praf solubil şi resuspendat, pentru nevralgie Arnold rebelă la alte antiinflamatoare nesteroidiene. Nevralgia a cedat relativ repede. La 14 zile după tratament, pacientul acuză iminenţa acută a unei emisii de fecale, însoţită de o minimă colică intestinală în fosa iliacă stângă. La toaletă exteriorizează prin anus o cantitate de sânge roşu proaspăt, apreciată la 100 ml. Episodul se repetă la câteva zile.
Bolnavul alarmat se prezintă la un cabinet de chirurgie din ambulatoriul de specialitate, unde i se recomandă efectuarea unei colonoscopii de urgenţă, pentru precizarea etiologiei, localizării şi conduitei de urmat. Fără pregătire specifică prealabilă, medicul specialist endoscopist efectuează manevra. Se observă mici diverticuli în zona distală a colonului descendent. Din fundul a doi-trei diverticuli se exteriorizează sânge arterial, ritmat de pulsaţiile inimii. Progresia endoscopului pe lungimea proximală a colonului descendent şi transvers nu decelează urme de hemoragie. Examenele paraclinice: Ht 31%, Hb 12,3 g/dl, coagulograma normală.
Pacientul este internat de urgenţă în serviciul ATI şi se demarează tratamentul: corecţia pierderilor prin transfuzia a 2 U de masă eritorcitară izogrup, izoRh, anemia fiind evidenţiată prin paloarea tegumentară, tahicardie 120 b/min, TA 100/60 mm Hg. Valorile normale de laborator se explicau prin hemoconcentraţia instalată. Perfuziile cu soluţii cristaloide, hemostaticele i.v. şi antiulceroasele i.v. administrate au dus la sistarea rapidă a hemoragiei. Bolnavul a părăsit spitalul după cinci zile, vindecat.
Hemoragia se poate lega doar de consumul de aspirină. Bolnavul a ingerat timp de două-trei zile cantitatea maximă prescrisă în prospectul substanţei (opt plicuri/zi).
Diverticulul este o hernie a mucoasei colonice produsă prin disocierea fibrelor peretelui muscular.
Evoluţia este mai mult asimptomatică, anomalia putând fi descoperită înt~mplător, la colonoscopie, irigoscopie/grafie sau chiar la autopsie. Pot apărea dureri colicative, însoţite de emisii de sânge, care se pot opri chiar spontan. Acest element diagnostic diferenţiază hemoragia din diverticuloza colonică de carcinomul colonic, unde sângerarea este continuă şi în cantitate mică. Diagnosticul este precizat prin colonoscopie.
Tratamentul diverticulozei este medical şi chirurgical. Se corectează dezechilibrele reologice, hidroelectrolitice şi acido-bazice, anemia secundară. Medicaţia antiulceroasă cu inhibitori de pompă de protoni, alături de hemostaticele locale şi generale conduc la sistarea pierderii sanguine. În caz contrar, hemicolectomia stângă cu scop hemostatic este ultima rezervă terapeutică. Regimul alimentar sănătos, evitarea picanteriilor culinare, ritmul de odihnă şi activitate sunt repere adjuvante. Se adaugă tratamentul antiinflamator intestinal nespecific, dieta bogată în celuloză, ritmicitatea defecărilor. Se impune atenţie mărită la ingestia de medicamente cu potenţial  hemoragic.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe