Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Demenţă acută cu debut precoce

Viața Medicală
Dr. Alexandru TRIFAN joi, 11 octombrie 2012

   Gardian necruţător al vârstelor înaintate, afectarea cognitivă se înscrie pe o paletă ce conţine tulburări de memorie „nevinovate“, afectarea cognitivă uşoară (mild cognitive impairment), dar şi demenţele de diferite tipuri, printre care boala Alzheimer ocupă un loc privilegiat. Cunoaşterea acesteia din urmă se datorează atât deplasării demografice a populaţiei către vârste înaintate, cât şi investigaţiilor moderne de imagistică cerebrală, care evidenţiază atrofia formaţiunilor hipocampice. Mai mult, etiopatogenia sa poate fi diferită de cea a altor demenţe – vasculară, infecţioasă, metabolică etc. – dacă avem în vedere acţiunea „incendiară“ a cortizolului eliberat în exces de axul hipotalamo-hipofizar în condiţii de stres prelungit, asupra straturilor neuronale „nobile“ ale formaţiunii hipocampice. Aşa se explică faptul că unul dintre elementele care susţin diagnosticul este apariţia timpurie a simptomelor, în jurul vârstei de şaizeci de ani, cu mult înainte de instalarea demenţei vasculare. Pentru a ilustra acest criteriu prezentăm cazul următor.(…)

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.