Newsflash
Ars Medici

Complicațiile embolizării în neuroradiologia intervențională

de Acad. Constantin POPA - aug. 1 2016
Complicațiile embolizării în neuroradiologia intervențională
     Progresele realizate prin introducerea implanturilor endovasculare și a microcateterelor au permis dezvoltarea considerabilă a neuroradiologiei intervenționale (NRI) în ultimii 15 ani. Pentru numeroase leziuni vasculare, aceasta a completat tratamentul neurochirurgical clasic. NRI a devenit chiar o specialitate clinică aparte și, din acest motiv, observarea complicațiilor de către operator este o obligație etică, dar și legală. Aceste complicații care afectează sistemul nervos și structurile de la nivelul feței produc adesea o alterare funcțională importantă și pot afecta prognosticul vital.
     Ne vom limita, în cele ce urmează, la complicațiile embolizării și nu vom aborda complicațiile legate de angioplastii sau intervențiile de revascularizare.
     Dacă mecanismul acestor complicații este variabil, răsunetul este aproape univoc – o ischemie sau o hemoragie cerebrală, complicațiile infec­țioase fiind excepționale.

 

COMPLICAȚII VASCULARE NESPECIFICE

 

     Intervențiile neuroradiologice endovasculare necesită introducerea în lumenul arterial a două catetere: unul scurt, plasat la nivelul puncției arteriale și așezat în axul arterial femuro-iliac, și unul lung (cateter purtător), introdus primul și poziționat în segmentul cervical al arterei ce trebuie tratată; prin cateterul purtător vor fi introduse microcatetere. Această etapă se poate complica.

 

Complicații la nivelul puncției

 

     Ischemia membrului inferior. O disecție a arterei femurale este întâlnită rar deoarece, cel mai adesea, intima decolată este reaplicată către perete prin fluxul arterial. Migrația bruscă de colesterol plecând de la o placă de aterom femuro-iliac este mai gravă, deoarece poate antrena ocluzia arterelor distale de la nivelul gambei.
    Hemoragie la nivelul puncției. La sfârșitul intervenției, cateterul este retras, închiderea arterială fiind de obicei obținută prin simpla compresiune manuală la nivelul puncției. Această hemostază poate fi imperfectă și se complică printr-un hematom femuro-iliac care poate fi abundent dacă survine la un pacient tratat cu antitrombotice. În acest caz, se pot lua în considerație chirurgia arterială sau implantarea unui stent acoperit. În scopul limitării riscului, se recomandă, la pacienții tratați cu antitrombotice, utilizarea unui sistem de închidere arterială endovasculară. Mai problematică este apariția unui hematom la nivelul plicii cotului după puncția humerală deoarece, chiar foarte puțin abundent, acesta poate fi responsabil de o compresiune a nervului median, care justifică o intervenție chirurgicală de decompresiune în urgență. Această cale humerală tinde să fie abandonată în favoarea căii radiale. (…)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe