Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Apelurile telefonice lungi ar putea crește riscul de boli cardiovasculare

de Florentina Ionescu - sept. 10 2024
Apelurile telefonice lungi ar putea crește riscul de boli cardiovasculare

Un studiu recent a găsit o asociere între efectuarea apelurilor telefonice cu o durată mare și riscul cardiovascular crescut.

În „Canadian Journal of Cardiology” (Jurnalul Canadian de Cardiologie) a fost publicat recent un studiu, care a inclus date medicale de la aproape jumătate de milion de participanți. Studiul a măsurat o asociere între efectuarea apelurilor telefonice și riscul de boală cardiovasculară, scrie Medical News Today

În esență, cu cât un individ petrece mai mult timp efectuând apeluri telefonice în fiecare săptămână, cu atât este mai mare riscul acelei persoane de a suferi un eveniment cardiovascular, cum ar fi accidentul vascular cerebral sau insuficiența cardiacă. 

Care sunt implicațiile pentru sănătate? 

Oamenii de știință încearcă acum să înțeleagă efectele pe care telefoanele mobile le au asupra sănătății și fericirii. O cercetare recentă publicată în jurnalul menționat a abordat o altă direcție, iar cercetătorii s-au întrebat dacă apelurile telefonice ar putea fi legate de un risc cardiovascular. Pentru a investiga această ipoteză, cercetătorii au analizat datele medicale de la 444.027 de participanți din baza de date UK Biobank. Acest set de date luat în considerare pentru studiu a inclus detalii auto-raportate despre cât de mult timp au petrecut acești oameni efectuând apeluri telefonice de pe telefoanele lor mobile. 

Oamenii de știință au definit utilizarea „regulată” a telefonului mobil astfel: dacă persoana primea sau efectua cel puțin un apel telefonic pe săptămână. Mai mult de 85% dintre participanți au intrat la această clasificare, iar restul au fost definiți ca fiind utilizatori care „nonregular”.

Folosind apoi dosarele medicale din spitale, cercetătorii au urmărit starea de sănătate și bolile participanților, precum și decesele acestora pe o perioadă mediană de 12,3 ani de follow-up. 

După ce au avut în vedere diverși factori, cercetătorii au descoperit că, în comparație cu persoanele care nu foloseau telefonul mobil în mod regulat, cei care erau utilizatori de telefon mobil (în mod regulat) aveau o creștere ușoară a riscului de boală cardiovasculară (4%). Cu toate acestea, cu cât oamenii petreceau mai mult timp în convorbiri telefonice, cu atât mai mare devenea această diferență. 

În comparație cu persoanele care efectuau sau primeau apeluri telefonice cu durata de 5 minute sau chiar mai scurte în fiecare săptămână, acele persoane care își foloseau telefonul mobil mai mult timp aveau un risc crescut: 

  • folosirea între 5 și 29 de minute însemna că persoanele au un risc crescut cu 3%, 
  • folosirea între 30 și 59 de minute însemna că persoanele au avut un risc crescut cu 7%, 
  • folosirea între 1 și 3 ore a însemnat că persoanele au avut un risc crescut cu 13%, 
  • -folosirea între 4 și 6 ore a însemnat că persoanele au avut un riscu crescut cu 15%, 
  • folosirea apelurilor telefonice 6 ore pe săptămână sau peste 6 ore a însemnat că persoanele au avut un risc crescut cu 21%. 

Notă autor:

Fotografie de la Andrea Piacquadio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/859264/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe