Newsflash
Știri

Anchetă Recorder: Sute de medici au rămas șomeri în plină pandemie

de Dorina Novac - aug. 3 2020
Anchetă Recorder: Sute de medici au rămas șomeri în plină pandemie

O anchetă Recorder, intitulată „Medici lăsați șomeri în plină pandemie: În loc să ajut, stau acasă și mă joc «Call of Duty»”, arată că în plină criză generată de epidemia de COVID-19 mai mulți medici au rămas șomeri.

Potrivit publicației, în luna martie, odată cu intrarea în starea de urgență, Ministerul Sănătății a anulat organizarea examenului de specialitate la care se înscriseseră peste 700 de medici aflați la finalul rezidențiatului și dornici să devină medici cu drept de practică.

medici someri
Sursă imagine: unsplash.com

 

În acest context, ministerul le-a prelungit termenul de încheiere a rezidențiatului oferindu-le posibilitatea să rămână în spitale tot ca rezidenți.

Sursa citată precizează că multora dintre medici li se încheiase deja stagiul de rezidențiat, iar odată cu anularea examenului din martie aceștia au rămas pur și simplu șomeri.

Contactați de Recorder, oficialii din Ministerul Sănătății au precizat că examenul anulat în martie se poate organiza abia în septembrie. 

„După suspendarea examenului, am prelungit rezidențiatul lor prin ordin de ministru, deci au rămas în spitale”, a declarat pentru Recorder Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

„Explicația lui omite însă câteva completări foarte importante: prima este că cei care au putut rămâne rezidenți muncesc pe salarii de trei ori mai mici decât ar putea încasa ca medici specialiști și au atribuții mult mai limitate, fiind «legați», practic, de centrele universitare și de profesorii coordonatori. A doua este că pentru o bună parte din cei 713 de medici rezidenți ordinul de ministru a fost inutil: rezidențiatul lor expirase deja în decembrie 2019, deci nu putea fi prelungit. Aceștia au rămas șomeri”, se arată în textul publicației.

Jurnaliștii Recorder au vorbit și cu medicii afectați, care spun că examenul putea fi organizat imediat după ieșirea din starea de urgență.

„Cum să nu poți organiza un examen în șapte luni? Când în șapte luni se schimbă planeta, se schimbă totul! Suntem singura țară care nu a organizat acest examen. Toate țările din jurul nostru l-au organizat, inclusiv Bulgaria. Este inadmisibil să-ți bați joc de o resursă umană atât de importantă!”, a precizat unul dintre medici.

Conform sursei citate, medicii aflați în această situație le-au cerut în mod repetat autorităților să organizeze examenul de specialitate în regim de urgență și au trimis petiții către Ministerul Sănătății, Comisia de Sănătate din Parlament și către cancelaria premierului.

„Răspunsul a fost același: examenele se desfășoară după un calendar deja stabilit, iar cel de specialitate e programat în septembrie”, se arată în anchetă.

Mai mult, secretarul de stat în Ministerul Sănătății a precizat că în acest moment ar fi imposibil organizarea examenului, întrucât „corpul profesoral este în vacanță”.

„Acum nu pot să organizez un examen, e prea din scurt. Nu am profesori. Sunt în vacanță. Nu mai avem cum să rezolvăm, așa că vor da examenul în septembrie”, a explicat secretarul de stat.

Textul integral poate fi citit aici.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe