Newsflash
ACTUALITATE

Analizele pentru monitorizarea cancerelor nu pot fi amânate

de Cristina GHIOCA - aug. 9 2024
Analizele pentru monitorizarea cancerelor nu pot fi amânate

Furnizorii de servicii medicale nu pot invoca lipsa plafonului pentru a amâna realizarea investigaţiilor de monitorizare a afecţiunilor oncologice, au atras atenţia reprezentanţii CNAS.

Iulia Stoea

Plata investigaţiilor de prevenţie, diagnosticare sau monitorizare a bolilor oncologice se reali­zează peste valoarea de contract, prin intermediul programului Monitor 2. Acest lucru înseamnă că furnizorii de servicii medicale aflaţi în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu mai pot invoca lipsa fondurilor pentru a amâna efectuarea acestor investigaţii, a subliniat Iulia Stoea, director general adjunct la Direcţia Generală Relaţii Contractuale, CNAS, la o dezbatere online organizată în contextul Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului pulmonar: „În acești aproape patru ani de când funcţionează Monitor 2, fondurile au fost suplimentate la nivelul realizat pentru toţi furnizorii, pentru investigaţii de înaltă performanţă, pentru investigaţii de laborator, pentru tot ce a fost nevoie în monitorizarea pacientului oncologic”. Furnizorii au obligaţia de a realiza aceste servicii în maximum cinci zile lucrătoare. 

Pachete de servicii și pentru neasiguraţi 

Totodată, ea a atras atenţia că, de la 1 iulie a.c., prin Contractul-cadru sunt disponibile mai multe pachete de servicii standardizate pentru depistarea și gestionarea cancerului bron­hopulmonar atât pentru persoanele asigurate, cât și pentru cele neasigurate: „Pentru persoanele neasigurate, medicii de familie pot elibera bilete de trimitere pentru investigaţiile paraclinice recomandate în cadrul consultaţiilor de prevenţie. De asemenea, pot elibera bilete de trimitere în vederea confirmării afecţiunii oncologice pentru: consultaţii în ambulatoriul clinic de specialitate, servicii medicale paraclinice în ambulatoriu, servicii medicale în regim de spitalizare de zi. Tot în asistenţa medicală primară, persoanele asigurate și neasigurate au acces la spirometrie în cadrul cabinetelor care au dotarea corespunzătoare”. 

Dr. Daniela Zob

Deși în România există un acces bun la tratamentele pentru gestionarea cancerului bronhopulmonar, rata mortalităţii prin această boală este apropiată de numărul de cazuri noi identificate anual. Acest lucru este cauzat și de faptul că, de multe ori, pacienţii sunt diagnosticaţi în stadii avansate, atunci când intervenţia terapeutică nu mai este întotdeauna eficientă, a subliniat dr. Daniela Zob, director medical la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”, București.

În 2022, în România, s-au înregistrat 11.716 cazuri noi de cancer pulmonar și 10.530 de decese provocate de acesta.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe