Newsflash
Știri

Analiză: interesul consumatorilor pentru cafea a crescut cu 650%

de - iun. 9 2022
Analiză: interesul consumatorilor pentru cafea a crescut cu 650%

Consumatorii se arată curioși în legătură cu efectele consumului de cafea asupra sănătății, arată o nouă analiză realizată de Institutul pentru Informații Științifice despre Cafea (ISIC).

Analiza a fost prezentată de Asociația Română a Cafelei (ARC), se arată într-un comunicat.

cafea-cofeina

Căutările referitoare la „beneficiile pentru sănătate ale consumului de cafea” au crescut cu 650% în ultimele 12 luni, iar cele referitoare la „beneficiile cafelei negre” au crescut cu 1.450% în aceeași perioadă.

Primele zece subiecte de interes variază de la aportul de cofeină, la valoarea nutrițională și asocierile dintre cafea și o serie chestiuni legate de sănătate. În topul căutărilor se află cele legate de „cafea și cofeină”, oamenii fiind interesați să afle câtă cofeină conține o ceașcă de cafea.

Analiza include date globale din ultimele 12 luni (februarie 2021 - februarie 2022) și a fost realizată cu ajutorul unei serii de instrumente de analiză Google.

Organizația nonprofit ISIC a analizat datele, cu scopul de a înțelege mai bine nivelul actual de cunoștințe al publicului și de a răspunde oricăror nevoi de informare cu privire la cercetările științifice și de sănătate legate de cafea și cofeină.

Primele zece cele mai căutate subiecte de sănătate sunt:

  1. Cafeaua și conținutul de cofeină
  2. Cafeaua și nutriția
  3. Cafeaua și deshidratarea
  4. Cafeaua și decafeinizarea
  5. Cafeaua și hipertensiunea arterială
  6. Cafeaua și metabolismul
  7. Cafeaua și demența
  8. Cafea și aromă
  9. Nivelurile consumului de cofeină
  10. Cafeaua și somnul

Un sondaj pan-european comandat de ISIC a indicat, de asemenea, o schimbare a obiceiurilor ca urmare a pandemiei, 42% din consumatorii chestionați mărindu-și consumul în timpul izolării și al restricțiilor asociate.

 O treime (32%) au declarat că au tendința de a bea cafea la intervale regulate, mai ales în momente în care se pot relaxa (30%). Sondajul arată că 35% din respondenți spun că au ajuns să aprecieze mai mult pauzele de cafea.

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) concluzionează că un consum moderat, de aproximativ 400 mg de cofeină pe zi - echivalentul a până la 5 cești - , poate face parte dintr-o dietă sănătoasă și echilibrată și un stil de viață activ.

O ceașcă de cafea conține între 75-100 mg de cofeină. EFSA arată că s-a stabilit o relație cauză-efect între o porție de 75 mg de cofeină și creșterea atenției (concentrării), în special în situații de vigilență scăzută. Aceste efecte se pot extinde și la alte situații care necesită vigilență și concentrare, cum ar fi siguranța și performanța în timpul schimburilor de noapte, conducerea pe timp de noapte și gestionarea diferențelor de fus orar.

Referitor la interesul legat de asocierea dintre consumul de cafea și deshidratare, cercetările sugerează că un consum moderat de cafea nu duce la pierderi semnificative de lichide corporale, se arată în comunicat.

În privința nutrienților, cafeaua neagră conține o serie de micronutrienți, în special potasiu, magneziu și niacină, aportul caloric fiind de 1-2 kcal la 100 ml. Există însă factori care pot crește aportul caloric, cum ar fi adaosul de lapte, frișcă sau zahăr. 

Cercetările sugerează și faptul că un consum regulat de cafea, pe tot parcursul vieții, poate avea un efect protector în privința declinului cognitiv și afecțiunilor neurodegenerative.

Asocierea dintre cafea și tensiunea arterială este un alt domeniu de interes. Deși natura exactă a relației dintre cafea și tensiunea arterială este încă neclară, cercetările în sugerează că, la modul general, consumul de cafea nu este asociat cu un risc crescut de hipertensiune, se arată în comunicat

Un consum moderat de cafea (...) a fost asociat cu o serie de efecte fiziologice pozitive în literatura științifică și se poate încadra într-o dietă sănătoasă și echilibrată și într-un stil de viață activ”, se mai arată în comunicat.

Perna „smart” care monitorizează somnul

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe