Newsflash
Știri

Alexandru Rafila: Refugiaţii din Ucraina beneficiază de toate serviciile medicale

de Dorina Novac - mar. 1 2022
Alexandru Rafila: Refugiaţii din Ucraina beneficiază de toate serviciile medicale

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat, marţi, într-o conferință de presă, că refugiaţii din Ucraina beneficiază de toate serviciile medicale.

Rafila

„Beneficiază de toate serviciile medicale, ca şi cetăţenii români. Există o anumită diferenţiere. Fiindcă 90 de zile pot să stea pe teritoriul României ca turişti, beneficiază de toată gama de servicii medicale. Dacă între timp sau la sfârşitul acestui interval solicită statutul de refugiat, atunci intră în vigoare prevederile legate de refugiaţi. În principiu, ei beneficiază de toate categoriile de servicii medicale de care au nevoie. Nu se pune problema restricţiei la servicii medicale”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Potrivit acestuia, echipe medicale ale direcţiilor de sănătate publică se află în judeţele de frontieră, dar şi în zonele unde sunt îndrumaţi refugiaţii, scrie Agerpres.

„Direcţiile de sănătate publică acţionează în toate judeţele de frontieră prin echipe medicale care se găsesc atât în frontieră, cât şi la nivelul locaţiilor în care sunt îndrumaţi refugiaţii, dacă sunt locaţii unde există un număr semnificativ de persoane. Acolo se face evaluarea medicală a acestor persoane. Cei care doresc pot beneficia şi de serviciile de sănătate publică, de testare şi de vaccinare. Nu se face testarea în frontieră”, a explicat Alexandru Rafila.

Citește și: Spitalele private din România ajută refugiații din Ucraina

El a adăugat că refugiaţii din Ucraina care au diferite patologii vor beneficia de tratament.

„Un lucru foarte important care ne preocupă şi se operaţionalizează chiar în cursul zilei de astăzi este îndrumarea către anumite servicii medicale de specialitate pentru pacienţii care vin din Ucraina care ar putea să aibă patologii oarecum speciale. Mă refer aici la servicii de oncologie, servicii de dializă sau tratament pentru persoanele infectate HIV-SIDA. (...) Pentru cei care vin fără să solicite statutul de refugiat, ei beneficiază de asistenţă medicală pe baza unui acord reciproc care este în vigoare de foarte mult timp, din 1961, şi Ucraina, ca stat care urmează fostei Uniuni Sovietice, cetăţenii ei beneficiază de aceste servicii pe bază de reciprocitate. Şi cetăţenii români, în condiţii normale, beneficiază de aceleaşi lucru în Ucraina”, a adăugat Rafila.

Ministrul Sănătății a mai subliniat că CNAS constituie, în acest moment, un registru special în care să fie înscrişi aceşti pacienţi care vin din Ucraina.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe