Newsflash
Advertorial

Recomandări privind abordarea polineuropatiei diabetice senzitivo-motorii

de - mai 27 2022
Recomandări privind abordarea polineuropatiei diabetice senzitivo-motorii

Comunicat de presă: Pentru a aborda această complicație a diabetului zaharat, încă subdiagnosticată și tratată inadecvat, un grup de experţi a elaborat Consensul Internațional ce conţine recomandări pentru screeningul, diagnosticul şi managementul polineuropatiei diabetice senzitivo-motorii în practica clinică.

La nivel global, prevalenţa diabetului zaharat creşte constant. Una dintre cele mai frecvente şi severe complicaţii este polineuropatia diabetică senzitivo-motorie (PND), care afectează aproximativ 1 din 3 persoane care suferă de diabet.

„Deşi cauzează morbiditate şi mortalitate crescută, precum şi calitate redusă a vieții, cu costuri considerabile de îngrijire a sănătăţii, polineuropatia diabetică senzitivo-motorie rămâne încă subdiagnosticată şi tratată inadecvat”, afirmă cu regret prof. dr. Dan Ziegler, din Centrul German de Diabet al Universităţii Heinrich Heine din Dusseldorf, Germania.

Prin urmare, pentru a aborda această complicaţie, un grup de experţi a elaborat Consensul Internațional ce conţine recomandări pentru screeningul, diagnosticul şi mangementul PND în practica clinică. Semnificaţia științifică şi clinică a acestor recomandări a fost recunoscută prin publicarea consensului în „Diabetes Research and Clinical Practice”, jurnalul oficial al Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF). Informaţiile referitoare la consensul experţilor sunt disponibile online la adresa www.woerwagpharma.ro/ro/conferinta-consens.

Neuropatia diabetică se manifestă prin leziuni care apar în componentele somatice şi/sau autonome ale sistemului nervos periferic. Polineuropatia diabetică senzitivo-motorie (PND) este cea mai frecventă formă de neuropatie, care afectează peste o treime din populaţia de persoane care suferă de diabet. Durerea, paresteziile şi amorţeala percepute la nivelul tălpilor sau picioarelor sunt simptome tipice ale neuropatiei diabetice.

Neuropatia diabetică este o afecţiune generatoare de costuri ridicate de îngrijire a persanelor cu diabet. Din cauza simptomelor şi a complicaţiilor precum ulceraţiile piciorului, calitatea vieţii pacienţilor este substanţial afectată. Până la o pătrime dintre pacienţii cu diabet zaharat suferă de durere neuropată, care este descrisă ca senzație de arsură, înţepătură puternică sau taietură profundă. Cu toate acestea, aproximativ jumătate dintre pacienţii afectaţi de neuropatie diabetică sunt asimptomatici, nu simt de fapt niciun simptom, din cauza deteriorării fibrelor nervoase. Atât neuropatia diabetică dureroasă, cât şi nedureroasă sunt predictori de morbiditate şi risc crescut de mortalitate.

Autorii Consensului Internaţional subliniază faptul că, în ciuda acestor consecinţe grave, neuropatia diabetică este subdiagnosticată, insuficient și incorect tratată. Cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului 2020, grupul de experţi din Germania, Italia, România, Ungaria, Marea Britanie, Ucraina, Rusia, Orientul Mijlociu şi SUA s-au întâlnit în cadrul unei conferinţe, pentru a elabora în consens recomandări şi algoritmi pentru screeningul, diagnosticarea şi tratamentul neuropatiei diabetice în practica clinică.

Recomandări pentru practica clinică

Experţii consideră ghidurile ca fiind esenţiale pentru a asigura calitatea îngrijirii medicale. Cu toate acestea, ghidurile existente se concentrează pe tratamentul diabetului zaharat, al neuropatiei diabetice dureroase sau al durerii neuropate. Mai mult decât atât, societăţile medicale nu au elaborat recomandări consistente pentru farmacoterapia neuropatiei diabetice. Potrivit grupului de experţi, acest lucru poate duce la confuzie şi poate submina credibilitatea practicianului.

Într-un cadru structurat, grupul de experţi a revizuit studiile clinice şi ghidurile actuale. În plus, a fost luată în considerare şi experienţa clinică personală a acestora. Metoda Delphi este metoda ultilizată pentru structurarea algoritmilor. Folosind această metodă, experţii au elaborat un consens referitor la provocările relevante din practica clinică.

Examinarea fibrelor nervoase mici şi mari

Experţii subliniază că afectarea nervilor începe frecvent în stadiile incipiente ale diabetului, atât în fibrele nervoase mici, cât şi în cele mari. Prin urmare, este important să se examineze ambele tipuri de fibre nervoase prin intermediul testelor adecvate: se recomandă ca funcţia fibrelor nervoase mari să fie testată prin evaluarea senzaţiei vibratorii, iar funcţia fibrelor nervoase mici să fie testată prin evaluarea senzaţiei de durere. Experţii subliniază că fiecare anomalie bilaterală a testului de screening indică neuropatie diabetică şi poate necesita proceduri de diagnosticare mai extinse. Este importantă folosirea în practica clinică şi a chestionarelor şi scorurilor validate, pentru a evalua simptomele şi deficitele neuropate, precum şi realizarea unui diagnostic diferenţial amănunţit.

Cele trei elemente esenţiale ale tratamentului

        Experţii recomandă a se lua în considerare cele trei elemente esenţiale ale managementului neuropatiei diabetice:

  1. Tratamentul optim al diabetului, inclusiv modificarea stilului de viaţă, precum şi intervenţia multifactorială asupra riscului cardiovascular. Studiul DCCT/EDIC a evidenţiat că intensificarea tratamentului cu insulină este esenţială pentru pacienţii cu diabet zaharat de tip 1 pentru a preveni neuropatia diabetică sau pentru a opri progresia acesteia. Pentru pacienţii cu diabet de tip 2 nu există încă dovezi convingătoare referitoare la faptul că un control optim al glicemiei poate să contracareze progresia neuropatiei diabetice. Cu toate acestea, este incontestabil rolul controlului optim al glicemiei, iar acesta este obiectivul terapeutic principal pentru pacienţii cu diabet zaharat de tip 1 şi tip 2.
  2. Pentru a aborda patogeneza multifactorială specifică neuropatiei diabetice, experţii recomandă farmacoterapia orientată patogenic. Aceasta are ca scop atât ameliorarea simptomelor, cât şi influenţarea progresiei proceselor neuropate. Acidul alfa-lipoic, un antioxidant puternic, şi benfotiamina, derivatul liposolubil al tiaminei, sunt disponibile deja pentru uz terapeutic și clinic în mai multe ţări, sub formă de medicamente. În studiile clinice, ambele medicamente au demonstrat ameliorarea simptomelor neuropatiei diabetice, cu profil de siguranţă favorabil pentru tratamentul pe termen lung.
  3. A treia abordare terapeutică constă în tratamentul simptomatic al durerii neuropate prin farmacoterapie analgezică cu antidepresive, anticonvulsivante, opioide, plasturi cu capsaicină şi combinaţii, dacă este necesar. În ciuda dovezilor cu semnificaţie clinică redusă, experţii menţionează posibilitatea de a fi luate în considerare şi opţiunile non-farmacologice, cum ar fi sprijinul psihologic, fizioterapia, stimularea nervoasă electrică transcutanată şi acupunctura.

Recomandările şi algoritmii detaliaţi privind screeningul, diagnosticarea şi tratamentul neuropatiei diabetice pentru practica clinică sunt disponibile online la adresa www.woerwagpharma.ro/ro/conferinta-consens.

Evenimentul ştiințific în cadrul căruia a fost elaborat Consensul Internaţional a fost susţinut de către Woerwag Pharma, Boblingen, Germania. Compania germană este specializată în soluţii terapeutice pentru managementul diabetului zaharat şi a complicaţiilor acestuia, în special a neuropatiei diabetice. Misiunea Woerwag Pharma constă în responsabilizarea tuturor celor implicaţi în îngrijirea persoanelor cu diabet zaharat, prin implicarea în prevenirea, depistarea precoce şi tratamentul neuropatiei diabetice.

Woerwag Pharma GmbH & Co. KG este o companie farmaceutică de familie, cu sediul în Boblingen, Germania, care dezvoltă şi oferă produse farmaceutice pe bază de biofactori, în întreaga lume. Gama de produse a companiei este disponibilă exclusiv în farmacii. Portofoliul companiei include medicamente eliberate pe bază de reţetă, medicamente eliberate fără prescripţie medicală (OTC), precum şi suplimente alimentare, de calitate controlată. Expertiza companiei este centrată pe ariile terapeutice reprezentate de diabet zaharat şi complicaţiile asociate, sistemul nervos şi sistemul musculo-scheletic. În anul 2020, compania a sărbătorit cea de-a 50-a aniversare.

HCP Flyer_consens nou_Page_1

HCP Flyer_consens nou_Page_2

Citește și: Interviu cu prof. dr. Gabriela Radulian, președinta Societății Române de Neuropatie Diabetică


Notă autor:

Referinţe:

Ziegler D, Tesfaye S, Spallone V, Gurieva I, Al Kaabi J, Mankovsky B, Martinka E, Radulian R, Nguyen KT, Stirban AO, Tankova T, Varkonyi T, Freeman R, Kempler P, Boulton AJM. Screening, diagnosis and management of diabetic sensorimotor polyneuropathy in clinica! practice: lnternational expert consensus recommendations. Diabetes Res Clin Pract. 2021 Sep 18:109063. doi: 10.1016/j.diabres.2021.109063

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe