Newsflash
Știri

Acțiune Salvamont-SMURD: alpinistă, scoasă cu elicopterul din prăpastie

de L. Budin - feb. 14 2022
Acțiune Salvamont-SMURD: alpinistă, scoasă cu elicopterul din prăpastie

Sâmbătă, 12 februarie 2022, la solicitarea salvamontiştilor prahoveni, elicopterul SMURD Mureş a scos o alpinistă din prăpastie și a transportat-o la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureş.

Intervenția, încununată de succes, a fost rezultatul colaborării salvatorilor montani cu IGAv-SMURD, se arată pe pagina de Facebook a Salvamont Prahova. Conform postării, o alpinistă a căzut circa 250 m pe Valea Albă, în abruptul prahovean al Bucegilor, și a suferit multiple traumatisme.

turista-salvata
Sursă foto: Facebook Salvamont Prahova

 

Cum accidentul s-a produs la o altitudine de 2.075 m, o acțiune terestră ar fi durat ore bune, viața alpinistei fiind pusă în pericol prin durata mare a intervenției. Am luat rapid decizia de a solicita sprijinul unui elicopter, acesta venind de la Tg. Mureș. La fața locului au fost troliați un salvator montan și medicul SMURD, care au pregătit accidentata pentru transport. La final a fost recuperat și însoțitorul accidentatei, cel care a anunțat incidentul prin 112”, se arată în postarea Salvamont Prahova.

Din echipajul elicopterului a făcut parte dr. Bartos Apor, medic primar medicină de urgenţă în cadrul UPU SMURD Mureş, se arată într-un comunicat al Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș. Pentru că zona era dificilă, rănita a fost ridicată cu ajutorul troliului și transportată în siguranță la unitatea sanitară târgmureșeană, se mai precizează.

De asemenea, a fost troliat şi partenerul turistei, care se afla mai sus pe creastă, care nu era rănit, dar, având în vedere temperatura extrem de scăzută şi vântul puternic, echipajul medical a considerat că şi acesta trebuie scos şi transportat în condiţii optime şi de siguranţă”, se arată în comunicat.

Turista a fost transportată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş şi internată în cadrul Secţiei Clinice Chirurgie I. În acest moment starea ei este una bună, ea fiind conştientă şi stabilă hemodinamic şi respirator, se mai spune în comunicatul unității sanitare târgmureșene.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe