Newsflash
Știri

Prof. dr. Cătălina Poiană: „Stigmatul atașat unui diagnostic de hepatită persistă în România”

de Florentina Ionescu - iul. 28 2021
Prof. dr. Cătălina Poiană: „Stigmatul atașat unui diagnostic de hepatită persistă în România”

Colegiul Medicilor din Municipiul București își exprimă îngrijorarea față de numărul extrem de mic de pacienți care au fost diagnosticați cu hepatite cu virus B și C în anul 2020.

Reprezentanții Colegiului Medicilor din Municipiul București (CMMB) au transmis un mesaj de Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei, subliniind cu această ocazie că țara noastră trebuie să reia, cu toate forțele, lupta împotriva hepatitei. 

Catalina Poiana

Potrivit mesajului semnat de președintele CMMB, prof. dr. Cătălina Poiană (foto), este timpul ca țara noastră să depășească blocajele aduse de pandemia de COVID-19 și să reia și lupta împotriva hepatitei.

„Cifrele sunt îngrijorătoare: doi oameni mor în fiecare minut, în lume, din cauza complicațiilor hepatitelor (1). Între timp, în România, anul trecut au fost diagnosticate mai puțin de 50 de cazuri de hepatită virală B și C, față de peste 230 în 20192, aceste date fiind în opoziție cu estimările specialiștilor privind răspândirea hepatitelor”, se arată într-un comunicat al CMMB remis redacției.

În același document, Colegiul Medicilor din Municipiul București își exprimă îngrijorarea față de numărul extrem de mic de pacienți care au fost diagnosticați cu hepatite cu virus B și C în anul 2020:

„Din păcate, fără diagnostic, pacienții nu au acces la tratament corespunzător și pot atât să transmită mai departe boala, cât și să dezvolte complicații grave”, arată sursa citată.

stigma are o influență directă asupra sănătății fizice și psihice

O altă problemă în ceea ce privește, pe de o parte, testarea, diagnosticarea și tratarea, iar pe de alta integrarea în viața socială o reprezintă stigmatul asociat hepatitelor, spun reprezentanții CMMB, care reamintesc că stigma are o influență directă asupra sănătății fizice și psihice a persoanelor afectate, ajungând să aibă efecte negative asupra calității vieții pacienților, asupra relațiilor cu familia și cu personalul medical, asupra aderenței la tratament.

„Nenumărați români trăiesc cu hepatită virală, dar nu știu acest lucru, ceea ce le pune viața în pericol. Spun nenumărați, pentru că numărul lor exact nu ne este cunoscut nici nouă, medicilor, nici autorităților. Singura cale pentru a ajuta acești pacienți este prin diagnosticare precoce, prin testare. Acționează! Testează! Diagnostichează hepatita! Este timpul să reluăm, cu toate forțele, lupta împotriva hepatitei, deoarece vedem numărul extrem de mic al persoanelor diagnosticate anul trecut. Testarea este crucială pentru accesul la tratament al bolnavilor, pe de o parte, și pentru a frâna transmiterea infecțiilor, pe de alta. Numai printr-un efort concertat al actorilor relevanți, prin investiții și implementarea unei strategii coerente putem obține victorii în lupta împotriva hepatitei. Astăzi, de Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei, Colegiul Medicilor din Municipiul București atrage atenția că un obstacol important în calea înregistrării de progrese îl reprezintă stigmatul atașat unui diagnostic de hepatită, care, din păcate, persistă în România anului 2021. Astfel, aș vrea să lansez un apel: Este de datoria fiecăruia dintre noi – medic, pacient, decident, cetățean – să lupte împotriva stigmatizării. Boala nu alege!”, a declarat prof. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București.

Tema de anul acesta

Ajunsă la cea de-a 13-a ediție, Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei este marcată în fiecare an la 28 iulie. Tema de anul acesta, Hepatita nu poate aștepta, face referire la importanța acțiunilor rapide: persoanele care sunt infectate și nu știu nu mai pot aștepta testarea, persoanele diagnosticate nu mai pot aștepta tratamentul, nou-născuții nu mai pot aștepta vaccinarea, persoanele afectate de hepatită nu mai pot aștepta să dispară stigmatizarea și discriminarea, comunitățile nu mai pot aștepta investiții mai mari, decidenții nu mai pot aștepta, ci trebuie să acționeze acum pentru ca stoparea hepatitei să devină o realitate prin voință politică și finanțare (1), au conchis reprezentanții CMMB. 

Potrivit cifrelor existente, hepatitele B și C provoacă 1,4 milioane de decese pe an pe Glob – mai mult decât HIV/SIDA și comparabil cu tuberculoza. Împreună, virusurile hepatitice B și C provoacă două din trei decese de cancer hepatic din lume (3).


Notă autor:

1. https://www.worldhepatitisday.org/
2. https://www.cnscbt.ro/index.php/analiza-date-supraveghere/hepatita-virala-tip-b-si-c/2303-hepatita-virala-b-si-c-anul-2020-analiza/file
3. https://www.worldhepatitisalliance.org/what-viral-hepatitis-0

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe