Newsflash
ACTUALITATE Știri

A scăzut consumul de lapte de vacă la bebelușii sub 1 an

de L. Budin - iul. 4 2023
A scăzut consumul de lapte de vacă la bebelușii sub 1 an

Campania educațională „Fiecare pui cu lăpticul lui” a intrat în cel de-al treilea an. La momentul lansării, 25% dintre părinții cu copii sub 6 luni ofereau acestora lapte de vacă, care le punea în pericol sănătatea.

Lansată în 2021 de către Asociația SAMAS, în parteneriat cu Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului, campania s-a adresat părinților cu copii cu vârsta de sub un an și viitorilor părinți -  având în vedere datele îngrijorătoare referitoare la contextul alăptării în maternitățile COVID-19, și, foarte important, practicile de nutriție în rândul părinților, neadecvate vârstei copilului.

Campania educațională „Fiecare pui cu lăpticul lui” a intrat în cel de-al treilea an, și ultimul, de implementare, se arată într-un comunicat. 

La momentul lansării ei, conform datelor din studiul Kantar TNS din 2020, 25% dintre părinții cu copii mai mici de 6 luni ofereau acestora lapte de vacă, nepotrivit pentru bebeluși și care le pune în pericol sănătatea. 

Campania a contribuit la scăderea consumului de lapte de vacă la bebelușii sub 1 an, de la 19% (2020) la 10%, conform datelor din studiul Kantar din 2022. În 2022, procentul copiilor cu vârstă de 0-6 luni care consumă lapte de vacă s-a redus la 5% (vs 22% in 2020). 

 Informarea continuă și în 2023, mesajul principal fiind legat de faptul că laptele de origine animală consumat la o vârstă fragedă, sub un an, pune în pericol sănătatea și dezvoltarea copilului. 

Hrănirea copilului sub un an cu lapte de vacă sau de altă proveniență animală poate provoca deficiențe în aportul de substanțe nutritive de bază. Laptele de vacă are un conținut prea mare de proteine și sodiu, suprasolicitând rinichii imaturi ai bebelușului și sistemul lui digestiv, și este, în același timp, sărac în minerale și vitamine esențiale pentru bebeluș. În plus, excesul de acizi grași saturați din laptele de vacă, bivoliță, măgăriță sau capră, poate determina pe termen lung apariția bolilor de inimă, a diabetului și obezității”, a declarat dr. Diana Voican, medic specialist pediatru.

Cea mai bună hrană pentru bebeluș este laptele matern, întrucât este sigur și-i oferă acestuia toți nutrienții de care are nevoie pentru a se dezvolta armonios și a crește sănătos. Asociația SAMAS susține alăptarea exclusivă până la 6 luni, și în paralel cu diversificarea, până la vârsta de 2 ani ai copilului, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe