Newsflash
Știri

A început sezonul căpușelor: Zeci de persoane au solicitat ajutorul medicilor

de Dorina Novac - apr. 28 2023
A început sezonul căpușelor: Zeci de persoane au solicitat ajutorul medicilor

În ultimele două săptămâni, aproape 20 de persoane au solicitat ajutorul medicilor de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara după ce au fost mușcate de căpușe.

Căpușele sunt insecte parazite, care se hrănesc cu sângele gazdei pe al cărei corp ajung. Odată lipite de trup, pot elimina prin salivă diverși agenți patogeni, au precizat reprezentanții Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara.

capuse

„Cei mai mulți pacienți s-au prezentat la camera de gardă a unității sanitare, au fost consultați și au primit recomandări pentru profilaxia cu antibiotic, dacă a fost necesar, dar și indicații pentru investigații post mușcătură căpușă și au fost îndrumați către Unitățile de Primiri Urgențe pentru extragerea căpușelor. Nu puțini au fost cei care au discutat telefonic cu colegii mei pentru a afla care sunt pașii care trebuie făcuți după ce au fost mușcați de insecte. Este foarte important să îndepărtăm căpușa cât mai repede, în primele 24 de ore. Altfel, există riscul ca bacteria Borrelia, cea care se transmite în urma mușcăturii insectei, să ajungă în sânge, iar de acolo până când pacientul face boala Lyme mai este doar un pas. Îndepărtarea căpușei trebuie să se facă cu multă grijă, iar noi recomandăm să fie efectuată de un medic chirurg din UPU, și asta pentru că există riscul ca, în timpul intervenției, să îi fie rupt capul insectei parazite, care rămâne în corp și poate transmite în continuare bacteria Borrelia”, a explicat asist. univ. dr. Mirela Turaiche, medic specialist boli infecțioase Spitalul „Victor Babeș” Timișoara.

Medicii recomandă celor care depistează căpușe să nu folosească metode „băbești” pentru a le îndepărta: încălzirea zonei în care se află ori folosirea unor substanțe pentru neutralizarea lor.

Citește și: Vaccin pentru prevenția encefalitei de căpușe, disponibil în România

Există posibilitatea ca acestea să pătrundă mai mult în piele și să elibereze o cantitate mai mare de agent patogen. Virusul care provoacă encefalita de căpușă se transmite din momentul în care insecta începe să se hrănească.

„Celor care nu pot ajunge într-o Unitate de Primiri Urgențe într-un interval de 24 de ore le recomandăm să încerce să îndepărteze singuri căpușa. Pentru aceasta, se va folosi o pensetă care se va fixa cât mai aproape de punctul de acces al înțepăturii, iar apoi se extrage încet, cât mai drept posibil, fără a zdrobi sau rupe căpușa. Zona se dezinfectează cu alcool sau soluție antiseptică. Chiar dacă prin această intervenție este extrasă insecta, persoana care a fost mușcată ar trebui să fie consultată de un medic infecționist, care poate să recomande efectuarea unor analize de sânge specifice. Trebuie spus că Boala Lyme debutează într-un interval de până la 30 de zile de la contactul cu bacteria Borrelia, ce se transmite prin această mușcătură de căpușa”, a menționat asist. univ. dr. Mirela Turaiche.

În cazul în care nu este tratată la timp, boala poate evolua cu afectare articulară, cardiacă și neurologică.

De asemenea, medicii de la Spitalul „Victor Babeș” recomandă o serie de măsuri de prevenire a expunerii la căpușe:

  • La iarbă verde purtați îmbrăcăminte de culoare deschisă, să se vadă mai ușor căpușele; acoperiți-vă brațele și picioarele, trageți șosetele peste pantaloni; încălțămintea să fie deschisă la culoare, fără orificii sau decupaje;
  • Folosiți pleduri și pături pentru picnic, iar acestea să fie de culoare deschisă;
  • Folosiți substanțe repelente, spray-uri împotriva căpușelor;
  • Pentru excursii mai lungi, se poate aplica pe haine, încălțăminte și echipamente un insecticid pe bază de permetrină 0,5%;
  • Daca dormiți în natură, pe pământ sau în cort, folosiți plase anti insecte în jurul patului și folie de protecție;
  • La sosirea acasă, verificați atent bagajele, hainele și mai ales animalele de companie;
  • Faceți duș zilnic. La duș, verificați cu atenție prezența vreunei căpușe, mai ales în părțile moi, cu piele fină (sub brațe, în spatele urechilor, între picioare, în spatele genunchilor, ombilic, pielea păroasă a capului);
  • Tratarea hainelor folosite în zonele posibil contaminate cu căpușe, prin spălarea și uscarea cel puțin 1h cu aer cald/fierbinte.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe