Newsflash
ACTUALITATE Știri

Sezonul căpușelor a început

de Magdalena Tănăsescu - mar. 22 2024
Sezonul căpușelor a început

Primii pacienţi cu înţepături de căpușe au început să apară încă de la jumătatea lunii februarie la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, lucru total neobișnuit față de anii anteriori.

În mod normal, primii pacienţi ajungeau la cabinete în aprilie, însă sezonul căpuşelor a început cu cel puţin o lună mai devreme pe fondul vremii călduroase.


„Am avut pacienţi încă din a doua parte a lunii februarie, care s-au prezentat în Unitatea de Primire Urgenţe, după ce au fost înţepaţi de căpuşe. De obicei, pacienţii care necesitau îngrijiri medicale, ca urmare a înţepăturilor de căpuşe, se prezentau în urgenţe începând cu sfârşitul lunii martie, începutul lunii aprilie, odată cu încălzirea vremii”, a declarat purtătorul de cuvânt al spitalului, Simina Roz, citată de Agerpres.

Locuitorii din tot judeţul au reclamat în ultimele săptămâni „o invazie de căpuşe”, iar pe fondul acestor sesizări, Direcţia de Sănătate Publică Arad a publicat un set de recomandări pe care oamenii ar trebui să le urmeze pentru a se feri de înţepături.

Potrivit DSP, în Europa, bolile transmise de căpuşe la oameni sunt encefalita de căpuşe, boala Lyme (borelioza), febra recurentă, febra hemoragică Crimeea-Congo. Riscul de infecţie este mai mic atunci când căpuşa este detectată şi îndepărtată imediat.


Garda de Mediu Arad a publicat o analiză potrivit căreia temperatura medie lunară a aerului pe ţară, în februarie 2024, a fost de 7,3 grade Celsius, fiind astfel cea mai mare începând cu anul 1901.

„Iarna 2023-2024 a fost cea mai caldă iarnă din România, din intervalul 1901-2024, având o temperatură medie pe ţară de 3,8 °C. Astfel, a fost depăşit recordul anterior, respectiv iarna 2022 - 2023, când temperatura medie sezonieră pe ţară a avut valoarea de 3,1 °C”. 

ETICHETEsezoncapuse

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe