Newsflash
Internaționale

22% dintre români au dat mită în spitale, după izbucnirea pandemiei de COVID-19

de Dorina Novac - iun. 22 2021
22% dintre români au dat mită în spitale, după izbucnirea pandemiei de COVID-19

Aproximativ 20% dintre români spun că au dat mită în ultimele 12 luni. Aceștia (22%) au dat cel mai des mită în spitale, arată Barometrul Global al Corupției lansat de Transparency International.

Barometrul a fost realizat pe 40.000 de persoane din toate cele 27 de țări ale UE. Rezultatele arată că aproape o treime dintre oameni consideră că fenomenul corupției se înrăutățește în țara lor, iar 44% consideră că situația se îmbunătățește.

mita Romania

Potrivit datelor publicate în noul Barometru Global al Corupției, în timp ce rata dării de mită rămâne scăzută, la 7%, s-a constatat că aproximativ trei din zece persoane au folosit o legătură personală pentru a avea acces la serviciile de sănătate, educație și alte servicii publice.

„Asistența medicală reprezintă un punct fierbinte pentru corupție. Acest lucru este deosebit de îngrijorător în timpul pandemiei de COVID-19, când cetățenii au nevoie urgentă de asistență medicală și de vaccinări”, scrie Transparency International.

Deși doar 6 % dintre persoane au plătit mită pentru asistență medicală, 29 % dintre rezidenții UE au folosit relații personale pentru a primi asistență medicală.

„În timpul unei crize de sănătate, utilizarea relațiilor personale pentru a avea acces la serviciile publice poate fi la fel de dăunătoare ca și mita. Se pot pierde vieți atunci când persoanele cu relații primesc un vaccin COVID-19 sau un tratament medical înaintea celor cu nevoi mai urgente”, a declarat Delia Ferreira Rubio, președintele Transparency International.

În România, 20% dintre respondenți au dat mită în ultimele 12 luni, arată datele pentru țara noastră. De asemenea, potrivit rezultatelor, 22% dintre români au dat mită în clinici și spitale.

Raportul Transparency Internațional mai arată că 45% dintre români cred că nivelul de corupție a crescut în ultimele 12 luni.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe