Newsflash
ACTUALITATE Știri

15 mai: Ziua internațională a mucopolizaharidozei

de Dorina Novac - mai 16 2023
15 mai: Ziua internațională a mucopolizaharidozei

În fiecare an, la 15 mai, este marcată Ziua internațională a mucopolizaharidozei, cu scopul de a încuraja educarea și informarea cu privire la diagnosticul, simptomele și gestionarea acestei boli rare.

Mucopolizaharidoza (MPZ) reprezintă un grup de tulburări metabolice cauzate de lipsa enzimelor specifice necesare pentru a descompune anumiți carbohidrați care ajută la formarea oaselor, pielii și țesutului conjunctiv. 

Acest lucru duce la deteriorarea permanentă a celulelor și afectează aspectul fizic al unui individ, dar și organele și funcționarea organismului.

Citește și: Neurologia trebuie stratificată pentru a putea diagnostica bolile rare

„În prezent, au fost identificate 7 tipuri clinice distincte și numeroase subtipuri de mucopolizaharidoze. Deși fiecare caz de M.P.Z. este clinic diferit, majoritatea pacienților au o perioadă de dezvoltare normală, urmată de scăderea funcției fizice sau psihice. În funcție de tipul de M.P.Z., indivizii pot prezenta deficite cognitive, întârzieri de dezvoltare sau probleme de comportament severe. Mulți oameni suferă de pierderea auzului, leziuni neuro-senzoriale sau ambele. Din fericire, există terapii care pot îmbunătăți calitatea vieții pacienților cu M.P.Z.”, se arată într-un comunicat.

Șapte lucruri mai puțin cunoscute despre M.P.Z.:

  • Se estimează că 1 din 2.000 de copii nou-născuți va avea o boală M.P.Z.
  • Speranța de viață a unui pacient cu M.P.Z. este între 10 și 20 de ani
  • Este o tulburare genetică ereditară
  • Severitatea simptomelor M.P.Z. variază de la individ la individ
  • M.P.Z. VII este cel mai puțin frecvent tip de M.P.Z.
  • M.P.Z. poate fi diagnosticat printr-un test de urină
  • Terapia de substituție enzimatică este utilizată ca tratament pentru M.P.Z. pentru a reduce durerea și simptomele non-neurologice

„Vrem să marcăm Ziua Internațională a Mucopolizaharidozei pentru că suntem alături de cei care suferă de boli rare. Această zi promovează colaborarea în cercetare și educație pe tema mucopolizaharidozelor, pentru a facilita diagnosticarea acestora și, în consecință, identificarea unor terapii care să îmbunătățească viața pacienților. De asemenea, această zi de conștientizare creează o comunitate pentru cei care au rude sau prieteni care suferă de mucopolizaharidoze”, a precizat Todor Kesimov, Country Head Takeda Romania.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe