Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - nov. 28 2012
Ştiri pe scurt

Pregătiri pentru sezonul viitor

   OMS recomandă ca vaccinările gripale pentru sezonul 2013 în emisfera sudică să conţină cele trei tulpini din vaccinurile administrate acum în emisfera nordică: A/California/7/2009 (H1N1) pdm09; A/Victoria/361/2011 (H3N2); B/Wisconsin/1/2010 (linia Yamagata). Pentru companiile care doresc să producă vaccin tetravalent, este recomandată şi tulpina B/Brisbane/60/2008-like  (linia Victoria). (Dr. M. N.)

Fără fumuri

   În a treia joi a lunii noiembrie, ce marchează Ziua naţională fără tutun, Secţiunea de tabacologie a Societăţii Române de Pneumologie (SRP), Centrul Medical „Matei Basarab“ şi Asociaţia „Aer Pur“ România au organizat o masă rotundă pe această temă, la care au participat medici de diverse specialităţi, reprezentanţi ai unor ONG-uri  şi ai presei. Prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele interimar al SRP, a prezentat date epidemiologice cu privire la consumul de tutun în lume şi în ţara noastră, iar dr. Ioana Munteanu, preşedinta Secţiunii de tabacologie a SRP, a subliniat rolul unui centru specializat de renunţare la fumat, în lupta cu fumatul activ şi pasiv. Cu acest prilej, dr. Marius Dumitru, managerul Centrului Medical „Matei Basarab“, a anunţat inaugurarea, în cadrul acestei instituţii, a Centrului de consiliere şi monitorizare privind renunţarea la fumat, care se va implica şi în campanii de informare a populaţiei. Efectul nociv al fumatului asupra circulaţiei cerebrale a fost ilustrat de dr. Codruţa Ionescu. Obiectivele şi acţiunile desfăşurate de „Aer Pur“ România au fost detaliate, la finalul întâlnirii, de Marius Eremia, vicepreşedintele asociaţiei.(Dr. M. D.)

Rezultate recente ale inhibitorilor direcţi de trombină

   Noi rezultate pe termen lung ale studiului RELY-ABLE susţin profilul de siguranţă şi eficacitatea pe termen lung a dabigatranului etexilat, administrat în prevenţia accidentelor vasculare cerebrale la pacienţii cu fibrilaţie atrială non-valvulară. Cercetarea a urmărit peste 5.800 de pacienţi trataţi cu două doze diferite (150 mg de două ori pe zi sau 110 mg de două ori pe zi) de dabigatran etexilat timp de 28 de luni după încheierea studiului RE-LY. Astfel, pentru doza de 150 mg de două ori pe zi, rata de AVC ischemic a fost de 1,15%/an, incidenţa AVC hemoragic de 0,13%/an, cea a hemoragiilor majore de 3,74%/an, iar rata hemoragiilor intracraniene, de 0,33%/an. Pentru doza de 110 mg de două ori pe zi, rezultatele au indicat o incidenţă a AVC ischemic de 1,24%/an, de AVC hemoragic de 0,14%/an, de hemoragii majore de 2,99%/an, iar de hemoragii intracraniene de 0,25%/an. În cadrul studiului Re-LY, dabigatranul etexilat – anticoagulant oral din clasa inhibitorilor direcţi de trombină – dovedise, comparativ cu warfarina, la pacienţii cu FA, pentru diferite doze, reducerea semnificativă a riscului de AVC şi embolie sistemică, a hemoragiilor majore, a hemoragiilor care pun viaţa în pericol şi intracraniene şi a mortalităţii vasculare. (Dr. T. G.)

Premieră medicală în sistemul privat

   Recent, în cadrul Clinicii de Angiografie şi Terapie Endovasculară „Hemodinamic“, a fost realizată o chimioembolizare transarterială cu particule încărcate citostatic, la un pacient cu o tumoră hepatică. Această pocedură reprezintă o nouă opţiune de tratament pentru pacienţii cu cancer hepatocelular nerezecabil. Noua tehnologie combină administrarea locală a medicamentelor cu efectele sistemice ale embolizării, presupunând injectarea ultraselectivă printr-un cateter a unor particule de 100 µm încărcate cu doxorubicină – superioară lipiodolului şi adriamicinei. Intervenţia este nedureroasă şi nu necesită anestezie generală, iar perioada de recuperare este de o zi. (Dr. M. C.)

Introducere în chirurgia coloanei vertebrale

   La începutul acestei săptămâni, dr. Ciprian Vâjeu, specialist în chirurgie spinală, le-a vorbit elevilor de la Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila“ despre tehnicile noi utilizate în chirurgia coloanei vertebrale. Medicul a explicat ce este hernia de disc şi cum se tratează, precum şi motivele pentru care uzura discului vertebral este considerată cea mai frecventă patologie a coloanei. Specialistul a accentuat ideea că orice pacient, înainte de a ajunge la intervenţia chirurgicală, trebuie să urmeze un tratament corect timp de şase luni. În acest timp, medicii sunt obligaţi să încerce variantele terapeutice existente şi, doar în cazul în care medicaţia dă greş, să treacă la operaţie. Absolvent al UMF „Carol Davila“ Bucureşti, dr. Ciprian Vâjeu profesează în prezent în Franţa, la Clinique du Parc Périgueux. El a realizat, în urmă cu patru ani, prima intervenţie de implantare a unei proteze de disc lombar din România, la un spital privat din Timişoara. Specializat în chirurgie cervicală şi lombară, traumatologie degenerativă, artrodeză, proteză totală de disc, medicul a efectuat şi primele intervenţii de protezare a şoldului din istoria Spitalului Judeţean de Urgenţă din Drobeta-Turnu Severin, oraşul său natal. (Mirabela Viaşu)

Protocol pentru controlul tutunului

   La Seul, delegaţi din peste 140 de ţări membre ale Convenţiei-cadru OMS pentru controlul tutunului au adoptat luni, 12 noiembrie a.c., Protocolul de eliminare a comerţului ilicit al produselor de tutun, care stabileşte regulile pentru combaterea comerţului ilegal, prin controlul lanţului de livrare şi cooperare internaţională. El angajează ţările pentru stabilirea, ca măsură centrală, a unui sistem global de urmărire. Protocolul poate fi semnat de părţi până la începutul anului 2014, urmând să fie ratificat de fiecare din ţările semnatare. El va intra în vigoare la 90 de zile după ce va fi ratificat de primele 40 de state. (Dr. D. M.)

Rare, dar… există

   Joi, 22 noiembrie a.c., în Capitală, Asociaţia Română de Cancere Rare a organizat Gala solidarităţii şi speranţei pentru pacienţii cu boli rare „Adriana există!“, parte a campaniei naţionale de conştientizare privind bolile rare. În România se estimează că trăiesc peste 10.000 de pacienţi cu cancere rare, din care aproximativ 1.500 de leucemie mieloidă cronică. Adriana Covaciu, care a apărut în clipul campaniei, are 32 de ani, suferă de opt ani de leucemie mieloidă cronică şi a acceptat să-şi facă povestea cunoscută pentru a-i ajuta pe cei aflaţi în aceeaşi situaţie să înţeleagă că se poate trăi cu astfel de boală. Evenimentul a reunit pacienţi, personalităţi din diverse domenii, reprezentanţi ai autorităţilor şi oficialităţi, ambasadori, lideri de opinie din domeniul sănătăţii, reprezentanţi ai companiilor, manageri de spitale, reprezentanţi ai presei. (Dr. M. D.)

Climatul şi sănătatea

   Recent, la Geneva, a avut loc sesiunea extraordinară a Congresului mondial meteorologic, care a discutat structura şi implementarea proiectului Cadrului global pentru serviciile climatice, pentru întărirea prestaţiei serviciilor climatologice în beneficiul societăţii. Sectorul sănătăţii face parte din cele patru priorităţi principale, alături de siguranţa alimentară, managementul apei şi reducerea riscurilor de catastrofă. Informaţiile climatologice pot fi utilizate pentru protejarea sănătăţii prin reducerea riscurilor, pregătirea şi riposta în toate ţările, cu beneficii majore pentru sănătate şi dezvoltare. Cu acest prilej, a fost dat publicităţii Atlasul sănătăţii şi climatului, realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Organizaţia Meteorologică Mondială. Acesta ilustrează unele din cele mai mari provocări actuale şi viitoare, în condiţiile în care climatul continuă să se schimbe, cu pericole în creşterea asupra sănătăţii oamenilor. Studiile de caz ilustrează modul în care colaborarea între serviciile meteorologice, cele de urgenţă şi de sănătate salvează vieţi. Caniculele extreme, care sunt aşteptate cu frecvenţă de una la 20 de ani, s-ar putea produce în medie la 2–5 ani, până la mijlocul acestui secol. În acelaşi timp, numărul vârstnicilor ce trăiesc în oraşe – unul din grupurile de populaţie cele mai vulnerabile la stresul termic – va creşte de patru ori, de la 380 de milioane în 2010, la 1,4 miliarde în 2050. (Dr. N. M.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe