Newsflash
ACTUALITATE Știri

În Romania sunt aproximativ 500.000 de pacienți diagnosticați cu epilepsie (statistică)

de Magdalena Tănăsescu - sept. 8 2023
În Romania sunt aproximativ 500.000 de pacienți diagnosticați cu epilepsie (statistică)

La ora actuală, în țara noastră există aproximativ 500.000 de pacienți diagnosticați cu epilepsie, iar numărul lor este în creștere, susține slt. medic Aida Mihaela Manole, doctorand în cadrul Ambulatoriului Clinic Integrat al SUUMC.

Potrivit unui articol postat pe pagina de internet a Spitalului Universitar de Urgență Militar Central ”Dr. Carol Davila”, incidența epilepsiei în lume este de 61,4 la 100.000 de persoane anual, în prezent fiind estimat un număr de 50 milioane de persoane cu acest diagnostic.

„Epilepsia este o boală cronică ce constă în disfuncții periodice ale activității electrice cerebrale, care au la bază descărcări electrice excesive la nivelul cortexului cerebral. În România sunt aproximativ 500.000 de pacienți diagnosticați cu epilepsie, iar numărul lor este în creștere. Deși este o patologie des întâlnită, mulți dintre aceștia nu beneficiază de un tratament adecvat”, susține slt. medic Aida Mihaela Manole.

Aceasta a precizat că în ultimele decade s-a remarcat o incidență în scădere a epilepsiei în rândul pacienților pediatrici, posibil prin îmbunătățirea serviciilor de îngrijire perinatală. În paralel, s-a observat însă o creștere a incidenței la pacienții vârstnici, prin creșterea speranței de viață (pacienți care prezintă comorbidități cu potențial epileptogen precum accidente vasculare cerebrrale, tumori cerebrale, patologii neurodegenerative).

„Deși este o boală incurabilă, la un procent de 70% din pacienți se obține controlul crizelor cu ajutorul medicației. La cei care nu prezintă un control al crizelor în ciuda tratamentului maximal, se poate lua în calcul intervenția neurochirugicală, cu excizia zonei epileptogene (chirurgia epilepsiei), atunci când există indicații precise, pentru ca beneficiul să fie mai mare decât riscul”, a mai spus slt. medic Aida Mihaela Manole.

Clasificarea Ligii Internaționale Împotriva Epilepsiei (International League Against Epilepsy-ILAE) 2017 împarte crizele în: crize cu debut focal, cu debut generalizat sau necunoscut. Cele mai frecvente tipuri de crize sunt cele focale, cu alterarea stării de conștiență și reprezintă aproximativ 36% din totalul crizelor epileptice. În jumătatea din cazuri, cauza acestora rămâne neelucidată.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe