Newsflash
OPINII

Înţelepciune

de Dr. Vasile IVAN - apr. 18 2013
Înţelepciune
   „E greu să fii înţelept când eşti bogat sau bogat când eşti înţelept“ (Epictet). Meditând asupra aforismului, am încercat să-l extrapolez la grupuri sociopolitice conducătoare, respectiv clasa politică. Am constatat că state precum Franţa, Marea Britanie sau Germania sunt bogate. Grupurile sociopolitice conducătoare din aceste state sunt puţin peste media generală a bonităţii financiare. Deci îi putem plasa în categoria înţelepţilor. Altfel, nu îţi poţi imagina cum se poate lua de la un stat bogat 150–250 de miliarde de euro şi dirija spre toate nivelurile care concură la starea de sănătate a popoarelor lor. Regulile jocului politic, economic, administrativ sunt respectate de mai multe secole.
   Cred că în aceste state avansate politica se învaţă, politicile se aplică, demagogia este mai redusă. La noi se pare că îndărătul unui politician stă o potenţă economică, iar îndărătul clasei sociopolitice – grupuri, trusturi economice.
   Se pare că avem o ţară foarte bogată, dar politicieni şi administratori modeşti. Altfel, nu aş da crezare vorbelor lui R. L. Stevenson, care zice: „Politica este, poate, singura meserie pentru care se crede că nu este necesară nicio pregătire“, dar văd modul de manifestare zilnică a politicienilor români. La noi, regulile jocului politic, economic, administrativ se schimbă odată cu omul politic sau după interesul potenţatorilor.
   Nu cred că statele amintite mai sus, la care se mai pot adăuga altele, cumulează bogăţie doar prin taxe şi impozite. La noi, pe zi ce trece sunt mai împovărătoare.
   „Banul săracului e cald, fiindcă săracul îl ţine tot în mână“ (L. Blaga). Atunci, de ce să-l mai obligăm tot pe sărac la coplată? Aceasta, oricum, reprezintă un instrument financiar nelegalizat în majoritatea instituţiilor spitaliceşti româneşti („device-uri“ şi medicamente cumpărate de familie).
   Am spus altundeva, această hulită castă medicală, în modul de manifestare a dat şi dă dovadă de caracter şi de virtute în îndeplinirea sarcinilor asumate. În acest context sociopolitic, pot afirma cu tărie că întreg corpul medical dă dovadă de înţelepciune. Cum altfel s-ar putea explica exersarea în continuare a menirii asumate, sub presiunea dinlăuntrul sistemului şi din afara sa?

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe