Newsflash
Știri

„Music to my brain” reduce nivelul de anxietate din timpul RMN

de L. Budin - mar. 15 2024
„Music to my brain” reduce nivelul de anxietate din timpul RMN

O rețea privată de sănătate, în colaborare cu compozitorul Marius Moga, a creat „Music to my brain” - un proiect muzical care contribuie la reducerea anxietății din timpul investigației RMN.

Creierul uman poate fi antrenat pentru a declanșa un nivel mai scăzut de alertă și anxietate pe durata unei investigații de rezonanță magnetică nucleară. 

La această concluzie a ajuns Nara T Cell, într-un studiu realizat pentru Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, în cadrul căruia a fost analizat impactul unei melodii special create pentru reducerea nivelului de anxietate din timpul unui RMN, se arată într-un comunicat. 

Procedura de rezonanță magnetică nucleară, deși o intervenție modernă și non-invazivă, reprezintă o sursă majoră de anxietate pentru o mare parte a pacienților. Factori precum spațiul restrâns și sunetele intense pot crea un nivel ridicat de disconfort, afectând starea pacientului pe durata intervenției și, în final, calitatea procedurii și a rezultatului. 

Conform Nara T Cell, până la 40% dintre subiecții care au realizat o investigație RMN experimentează anxietate la un nivel peste cel moderat, aceasta fiind una dintre principalele cauze ale amânării sau anulării programărilor. 

 Studii recente arată că pacienții care pot auzi muzică în sunetele unui aparat sunt mai puțin predispuși să facă un atac de panică sau să experimenteze o stare de anxietate. De aceea, împreună cu Marius Moga, rețeaua privată de sănătate a conceput „Music to my brain”, un proiect muzical care integrează sunetele puternice ale unui RMN într-o melodie menită să ajute pacientul să se relaxeze înaintea acestei investigații și să aibă o experiență mai plăcută pe durata acesteia.

Secretul este linia melodică. Orice linie melodică bună, fredonabilă, va bine dispune oamenii”, afirmă compozitorul Marius Moga. 

Prin ascultarea melodiei, creierul se obișnuiește cu sunetele stranii ale bobinei electromagnetice, iar atenția este deturnată dinspre un pericol inexistent spre procesarea muzicii, care este foarte pozitivă și scade nivelul de anxietate. 

Subiecții își antrenează creierul să declanșeze imaginația muzicală, transformând RMN-ul într-un instrument muzical (... ) Astfel, în timpul procedurii, pacientul nu va mai percepe niște zgomote izolate, imprevizibile și amenințătoare”, precizează Alexandru Berceanu, cercetător și conf. univ. (Nara T Cell).

Sunetele neașteptate produc într-adevăr o stare de anxietate, completează dr. Adina Chiriță, medic primar radiologie-imagistică medicală în cadrul Rețelei Regina Maria.

În rezonanța magnetică, când schimbăm secvențele, omul se află în fața unor sunete care se schimbă și apare o stare de neliniște (...) De aceea, în procesul de creare a acestei melodii, s-a plecat de la sunetele pe care aparatul de rezonanță magnetică le produce, și au fost reașezate într-o variantă mai melodioasă care le face mai prietenoase, mai accesibile”, adaugă dr. Adina Chiriță.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe