Newsflash
Cultură

„Marele jaf al tramvaiului” intră de astăzi în cinematografele din România

de Florentina Ionescu - apr. 12 2024
„Marele jaf al tramvaiului” intră de astăzi în cinematografele din România

Lungmetrajul „Marele jaf al tramvaiului” (The Great Tram Robbery) este semnat de regizorul sârb Slobodan Šijan.

Filmul este o producție cu participare românească și are premiera în cinematografele din România astăzi, 12 aprilie 2024. Titlul este distribuit de microMultilateral cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

De astăzi, „Marele jaf al tramvaiului” va rula la București (Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Europa, Cinema Union), Bistrița (Centrul Cultural Dacia), Botoșani (Cinema Unirea), Cluj-Napoca (Cinema Arta, Cinema Victoria), Constanța (Cinema „Jean Constantin”), Iași (Cinema Ateneu), Pitești (Cinema Trivale), Sibiu (CineGold), Sfântu Gheorghe (Cinema Arta), Timișoara (Cinema Victoria). 

Primul autor de filme din Balcani 

Filmul se bazează pe povestea reală a lui Boško Tokin, primul autor de filme din Balcani și primul din lume care ajuns la închisoare din acest motiv. 

Boško Tokin a fost poetul de avangardă, artistul vizual și pionierul cinematografiei în fosta Iugoslavie. Cofondatorul celei mai importante mișcări artistice din Europa de Est - zenitismul, Tokin a regizat primul film de avangardă din Balcani, film neterminat și pierdut în mod misterios. „Marele jaf al tramvaiului” este o comedie neagră despre optimismul unui artist care sfida cu succes perioada neagră a Balcanilor. 

Lungmentrajul semnat de Slobodan Šijan se concentrează pe Epoca de Aur a Belgradului în nebunii ani ’20, Belgradul ragtime-ului, al jazzului și al Charlestonului, Belgradul automobilelor, al aeroplanelor și al revoluției sexuale. O poveste despre o generație care a supraviețuit ororilor Primului Război Mondial, dar și despre intelectualii liberal-cugetători care au încercat să aducă spiritul avangardei în Balcani. Povestea se desfășoară pe fundalul flamboaiant al anilor ‘20, al Pride Parade, al intrigilor de curte și al complotului comunist, într-o vreme în care Belgradul era numit „Parisul Balcanilor”. 

Distribuția 

Distribuția este alcătuită din Miloš Biković, Goran Bogdan, Sloboda Mićalović, Nebojša Dugalić. Jovana Stojiljković, Aleksandar Berček, Viktor Savić, Miloš Samolov, Marko Janketić, Mirko Vlahović, precum și actrița Ioana Flora. 

Slobodan Šijan semnează scenariul filmului împreună cu Biljana Maksić și Vladimir Mančić. Regizor cult, scenarist, profesor, scriitor și artist vizual, Šijan a debutat în anii ’70 și este autorul a peste 15 titluri de lungmetraj. 

„Who’s Singin’ Over There?” (1981) a avut premiera internațională la Cannes într-o perioadă în care filmele est-europene ajungeau cu greu dincolo de Cortina de Fier. Filmul a fost lansat în cinematografele din peste 20 de teritorii. În 2020, „Who’s Singin’ Over There?” a fost prezentat în secțiunea Cannes Classics și a reintrat în circuitul de exploatare cinematografică din Franța. 

„Filmul alternează fără probleme între o comedie extrem de amuzantă și excentrică și un omagiu adus artiștilor și cineaștilor care au creat filmul și cultura europeană așa cum o cunoaștem astăzi” declară regizorul despre cel mai recent lungmetraj. 

Secvență oficială: 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe