Newsflash
Știri

„Fanii“ lui George Palade câştigă Nobelul pentru Medicină în 2013

de M. V. A. - oct. 18 2013
„Fanii“ lui George Palade câştigă Nobelul pentru Medicină în 2013
   Premiul Nobel pentru Medicină şi Fiziologie a fost acordat în acest an cercetătorilor americani James Rothman (Universitatea Yale), Randy Schekman (Universitatea California, Berkeley) şi Thomas Südhof (Universitatea Stanford) „pentru descoperirile lor privind mecanismul complex de reglare a traficului vezicular, un sistem important de transport intracelular“. Cei trei şi-au început cercetările independent, ajungând în timp să colaboreze pentru a aprofunda mecanismele descrise şi publicate la Începutul anilor ’90.
   „Pentru început aş vrea să-l onorez pe George Palade“, a spus profesorul Randy Schekman în primul interviu acordat după primirea veştii că a devenit laureat Nobel. „El este cel care a fost într-adevăr deschizătorul de drumuri în domeniul biologiei celulare, prin dezvoltarea tehnicilor de microscopie electronică prin care am putut vizualiza membranele din interiorul celulelor. Geniul său a descoperit cum sunt asamblate proteinele care urmează să fie transportate în afara celulei, printr-o linie de asamblare intracelulară“. Profesorul Schekman este cel care a scris în Science necrologul dedicat lui George Emil Palade, la moartea acestuia, în 2008.
   Celălalt câştigător al Nobelului pentru Medicină din acest an, James Rothman, este şeful catedrei de biologie celulară de la Yale. „Munca mea de-o viaţă, transportul membranar intracelular“, spunea profesorul Rothman în urmă cu cinci ani, „a fost inspirată de descoperirile lui George Palade, cel care a pus bazele James Rothman biologiei celulare aşa cum o ştim astăzi“. Departamentul de biologie celulară de la Yale condus astăzi de James Rothman a fost înfiinţat în urmă cu 40 de ani chiar de cercetătorul român născut la Iaşi.
   Premiul Nobel este decernat de un comitet format din 50 de profesori ai Institutului Karolinska din Suedia care alege laureaţii peRandy Schekman baza propunerilor trimise de comunitatea ştiinţifică internaţională. În documentul pus la dispoziţie de comitetul Nobel se precizează că descoperirile celor trei laureaţi din acest an „reprezintă o schimbare de paradigmă pentru înţelegerea felului în care celula eucariotă, cu a ei compartimentalizare complexă, organizează traseul moleculelor împachetate în vezicule către diferite destinaţii intracelulare şi în afara celulei. Specificitatea în livrarea încărcăturii moleculare este esenţială pentru funcţionarea şi supravieţuirea celulei. Această specificitate este esenţială şi pentru eliberarea neurotransmiţătorilor în regiunea presinaptică a neuronului pentru transmiterea unui semnal la neuronul învecinat. Specificitatea este necesară şi pentru transportul hormonilor, precum insulina, la exteriorul celulei. Se ştia de multă vreme că veziculele intracelulare sunt esenţiale pentru acest mecanism de transport, dar procesul precis prin care aceste vezicule şi-au găsit destinaţia corectă, şi cum fuzionează ele cu organitele sau cu membrana plasmatică pentru a-şi descărca încărcătura, rămăsese un mister“.
   „Munca celor trei laureaţi din 2013 a îmbunătăţit radical înţelegerea acestui aspect al fiziologiei celulare. Randy W. Schekman a folosit analiza genetică a drojdiei pentru a identifica un set de gene esenţiale pentru transportul vezicular. El a arătat că aceste gene sunt vitale pentru viaţă şi că pot fi clasificate în trei categorii care reglează diferitele aspecte ale transportului vezicular. James E. Rothman a ales o abordare biochimică şi a identificat proteinele care formează un complex funcţional de control al fuzionării. Proteinele de pe vezicule şi de pe membranele ţintă se leagă în combinaţii specifice, asigurând eliberarea precisă a încărcăturii moleculare la destinaţia exactă. Thomas C. Südhof a devenit interesat de procesul prin care fuzionarea veziculară este controlată. El a explicat mecanismul prin care ionii de calciuThomas Südhofdeclanşează eliberarea de neurotransmiţători şi a identificat reglatorii cheie în sistemul fuzionării veziculare. Împreună, Rothman, Schekman şi Südhof au transformat felul în care privim transportul încărcăturii moleculare la destinaţiile specifice intra- şi extracelulare. Descoperirile lor explică o enigmă a biologiei celulare mult timp nedezlegată.“

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe