Newsflash
Știri

Ziua Naţională a Ambulanţei: 6,2 milioane de intervenții în 2020-2021

de L. Budin - iul. 28 2022
Ziua Naţională a Ambulanţei: 6,2 milioane de intervenții în 2020-2021

Ziua Naţională a Ambulanţei din România este marcată în fiecare an la 28 iulie, dată la care, în 1906, a apărut prima Salvare din Bucureşti, la iniţiativa profesorului Nicolae Minovici.

Serviciile județe de ambulanță (SAJ) și Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABIF) au un rol esențial în medicina de urgență, se spune într-o postare pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătății. Peste 90% din intervențiile medicale de urgență prespitalicești la nivel național sunt furnizate de SABIF/SAJ-uri, se precizează. 

sabif
Sursă foto: Facebook Ministerul Sănătății - România

 

Este nevoie de angajarea unui număr mai mare de medici de urgență în serviciile de ambulanță, precum și de dotarea corespunzătoare cu mașini. În acest fel vor putea fi acordate populației servicii medicale de calitate, iar presiunea asupra spitalelor va fi redusă”, se mai arată în postare.

În perioada 2020-2021, serviciile de ambulanță au avut peste 6,2 milioane de intervenții.

La mulți ani, salvatorilor noștri! Mulțumim pentru tot efortul depus și pentru că aveți grijă de noi într-una dintre cele mai grele crize sanitare, pandemia de COVID-19!”, se mai arată pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătății. 

Munca echipajelor din teren sau a celorlalte categorii de personal din serviciile publice ale Ambulanţei „se măsoară în milioane de vieţi salvate”, iar dedicarea acestora pentru fiecare pacient rămâne o constantă, a ținut să sublinieze premierul Nicolae Ciucă, citat de Agerpres.

El a spus că Guvernul va majora de la an la an finanţarea publică a sectorului de sănătate cu cel puţin 0,5% din PIB, pentru a se apropia de media europeană.

Proiectul de lege privind instituirea acestei zile, votat de Senat la 18 iunie 2014, a fost adoptat de Camera Deputaţilor, for decizional, la 11 februarie 2015, iar la 6 martie 2015 preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare, informează Agerpres.

Legea nr. 22/2015 privind instituirea zilei de 28 iulie - Ziua Naţională a Ambulanţei din România, acordă posibilitatea autorităţilor publice centrale şi locale, ONG-urilor, muzeelor şi reprezentanţelor României în străinătate să organizeze evenimente dedicate rolului şi meritelor serviciului român de ambulanţă în salvarea de vieţi omeneşti, aceste acţiuni urmând a fi coordonate de către Ministerul Sănătăţii.

„Societatea de Salvare din Bucureşti”, aşa cum se numea la momentul înfiinţării, îşi desfăşura activitatea sub deviza „Totdeauna şi tuturor, gata pentru ajutor!”, fiind sub directa îndrumare a profesorului dr. Minovici. Primul echipaj era format dintr-un vizitiu şi un sergent de oraş, care utilizau o trăsură trasă de cai, având drept sediu o clădire veche situată pe cheiul Dâmboviţei.

În 1907, dr. Nicolae Minovici a început pregătirea practică în salvare a studenţilor din anii terminali ai Facultăţii de Medicină, astfel că, în 1908, echipajul ambulanţei era format din medici interni şi sanitari. Începând din 1907, Salvarea a funcționat în mod regulat, România devenind, astfel, al treilea stat din Europa, după Olanda şi Austria, cu un astfel de serviciu.

În 1912, au fost aduse în Bucureşti, de la Paris, primele ambulanţe de tip auto. În anul 1931, profesorul Nicolae Minovici a teoretizat, pentru prima dată în lume, „împingerea actului medical calificat la locul accidentului”.

Spitalul de Urgenţă a fost înfiinţat în 1943, în localul salvării din Bucureşti, moment care a pus bazele apariţiei primului sistem integrat de asistenţă medicală de urgenţă: Salvarea şi Spitalul de Urgenţă.

În 1992, s-a înfiinţat, în cadrul Serviciului de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti, prima şcoală de Ambulanţieri şi Operatori Registratori de Urgenţă din România, iar în 1995 au apărut Serviciile Judeţene de Ambulanţă şi Serviciul de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti, aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii Publice, prin Direcţiile Judeţene de Sănătate Publică. Accesarea serviciilor de urgenţă se realiza prin apelarea numărului gratuit 961.

În anul 2001, a început dotarea cu ambulanţe moderne, printr-un program finanţat de Banca Mondială, iar în 2003-2005 a fost introdus în România sistemul de apel unic de urgenţă 112, care a făcut posibilă interconectarea tuturor tipurilor de servicii de intervenţie.

În perioada 2006-2007, s-a făcut trecerea la sistemul integrat de astăzi, iar în 2012 a început înfiinţarea, la nivel naţional, a dispeceratelor integrate ISU-SAJ şi demararea managementului integrat al situaţiilor de urgenţă.

Alexandru Rafila: vor fi deschise centre de vaccinare în unităţi sanitare

Ministrul Sănătății: se așteaptă 70.000 cazuri de infectare săptămâna viitoare

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe