Newsflash
Cultură

Ziua Mondială a Poeziei, marcată pe 21 martie

de Florentina Ionescu - mar. 21 2024
Ziua Mondială a Poeziei, marcată pe 21 martie

Mai multe evenimente vor fi organizate de reprezentanţele Institutului Cultural Român în preajma Zilei Mondiale a Poeziei.

În fiecare an, pe 21 martie, oamenii din întreaga lume sărbătoresc Ziua Mondială a Poeziei. Această zi este dedicată celebrării artei şi expresiei poetice, într-un efort de a sublinia importanţa poeziei în cultura şi spiritualitatea umană, se arată într-un comunicat de presă al ICR.

Cu acest prilej, reprezentanţele Institutului Cultural Român de la Roma, Lisabona, Paris, Bruxelles, Stockholm şi Beijing organizează evenimente culturale care pun în lumină contribuţia semnificativă adusă de poeţi şi scriitori din întreaga lume. Ziua Mondială a Poeziei reprezintă nu doar o ocazie de celebrare a talentului poetic, ci şi un moment de recunoaştere a rolului important pe care poezia îl joacă în conectarea oamenilor din diferite culturi şi medii sociale

În perioada 20-21 martie 2024 se desfăşoară evenimentul anual organizat de membrii clusterului EUNIC Roma în colaborare cu Federaţia Unitară Italiană a Scriitorilor (FUIS) şi sub patronajul Reprezentanţei Comisiei Europene în Italia. Accademia di Romania din Roma susţine participarea poetei Ruxandra Cesereanu la ediţia din acest an. 

La Serata dedicată Zilei Mondiale a Poeziei participă poeţi din Austria, Bulgaria, Elveţia, Belgia, Italia, Lituania, Polonia, Portugalia, Cehia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Ungaria şi Ucraina. Poeta s-a întâlnit cu publicul şi la sediul Accademia di Romania din Roma, în cadrul ciclului "Miercurile literare", alături de criticul literar prof. Giovanni Magliocco, de la Universitatea din Bari, şi lect. dr. Ilona Duţă, de la Universitatea din Craiova.

ICR Bruxelles, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Ţărilor de Jos şi Biblioteca Românească Olanda, susţine organizarea evenimentului „Autorul ca traducător - povestea unui scriitor olandez care s-a îndrăgostit de literatura română”, dedicat lui Jan Willem Bos, unul dintre cei mai importanţi promotori străini ai literaturii române. Evenimentul se va derula în data de 23 martie 2024, la Biblioteca OBA din Amsterdam şi va avea două secţiuni: lansarea cărţii De la Rin la Dunăre şi înapoi - autobiografia mea românească de Jan Willem Bos (Editura Humanitas, 2022); şi un dialog literar cu Maria Dicieanu (Biblioteca Românească Olanda), despre traducerea cărţilor româneşti în olandeză, la care vor participa reprezentanţi ai mai multor edituri şi profesionişti din domeniul cărţii. 

ICR Paris susţine evenimentele organizate în cadrul Printemps des poetes. Wanda Mihuleac şi Editions Transignum organizează două conferinţe şi o lectură-performance la Auditorium de la Halle Saint-Pierre din cadrul Musee d'Art brut, în data de 23 martie 2024, ora 15:00. Cu această ocazie, academicianul Ion Pop, profesor universitar, teoretician al avangardei literare, poet, critic şi istoric literar român, va susţine conferinţa „Avangarda suprarealistă română în context internaţional”. Totodată, ICR Paris şi lectoratul de limba română de la Sorbonne Nouvelle, reprezentat de lectorul de limba română, Crina Bud, vor organiza în sala lectoratului de limba română din cadrul Universite Sorbonne Nouvelle, în 28 martie 2024, o conferinţă tot pe tema „Avangarda suprarealistă română în context internaţional”, cu precădere în context european.

ICR Lisabona, în colaborare cu Ambasada României în Republica Portugheză şi cu sprijinul Asociaţiei Portugheze a Scriitorilor şi al Editurii Guerra e Paz, organizează o primă ediţie a „Printemps des poetes” (Primăvara poeţilor), care îi va reuni pe scriitorii portughezi Luis Filipe Castro Mendes, Jose Manuel de Vasconcelos, Ana Marques Gastao, Fernando Pinto do Amaral şi pe scriitorul român Dinu Flămând. Această întâlnire literară se va desfăşura la librăria FNAC Chiado, în data de 28 martie 2024, începând cu ora 18.00.

ICR Stockholm a organizat cea de-a douăsprezecea ediţie a Atelierului de traduceri româno-suedez, împreună cu Centrul Naţional al Cărţii (CENNAC) şi cu Uniunea Scriitorilor din Suedia (Forfattarforbundet). Poeţii participanţi la această ediţie, Mihok Tamas şi Daniela Vizireanu din România, respectiv Ylva Gripfelt şi Lizette Romero Niknami din Suedia, au lucrat împreună, timp de o săptămână, şi şi-au tradus reciproc operele în limbile română şi suedeză şi le-au citit unui public interesat de poezia contemporană. Lectura a fost urmată de o dezbatere în limba engleză, moderată de Rebecka Bulow, care a contribuit la buna înţelegere a procesului de traducere.

ICR Beijing a organizat un eveniment desfăşurat în colaborare cu Ambasada Franţei şi Institutul Francez din China, în cadrul „Le Printemps des poetes”". ICR Beijing a participat cu şase poezii sonore, scrise şi recitate de Tristan Tzara: Pour Compte (6.02), from Phases, 1949; L'amiral Cherche Une Maison a Louer (Tristan Tzara, Marcel Janco, Richard Hulsenbeck); Dada Into Surrealism (1959); Toto Vaca (Maori song), 1924; An Petro, 1924; La Panka, 1916-17. Evenimentul a avut loc la Institutul Francez în prezenţa a trei poeţi: un poet francez/vietnamez, un poet belgian şi un poet din Maroc. 

Mai multe informaţii găsiţi aici pe icr.ro.


Notă autor:

Sursa foto: imagine generată cu AI la 21 martie 2024, 4:58 PM

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe