Newsflash
Știri

Ziua Mondială a Obezității, marcată la 4 martie

de Dorina Novac - mar. 3 2023
Ziua Mondială a Obezității, marcată la 4 martie

În fiecare an, la 4 martie, este marcată Ziua Mondială a Obezității, pentru a atrage atenția asupra impactului devastator pe care această boală îl are asupra sănătății populației.

Conform World Obesity Atlas 2023 publicat în data de 2 martie, obezitatea este una din cele mai mari provocări ale secolului XXI, cu o prevalență care va crește de la 14% în 2020 la 24% în 2035, ajungând să afecteze 2 miliarde de persoane la nivel global.

obezitate

Forumul Român de Obezitate (FORO) – comitetul științific al Coaliției Naționale Împotriva Obezității – atrage atenția asupra faptului că anul 2023 trebuie să fie un moment de cotitură în ceea ce privește schimbarea paradigmei de abordare a obezității în România.

Citește și: Epidemie de obezitate la nivel mondial

„Obezitatea este o boală cronică devastatoare, cu peste 230 de complicații ale acestei patologii, care are nevoie urgentă de intervenții de politică publică acționabile și implementabile, pentru a reuși să diminuăm impactul clinic, social si economic al acestei pandemii. Obezitatea, insuficient identificată și gestionată ani de zile, a ajuns în 2023 o cutie a Pandorei. La multiplele comorbidități pe care le generează se adaugă și un element care proiectează o perspectivă sumbră asupra viitorului: conform World Obesity Atlas 2023, rata de creștere a obezității în România până în 2035 va fi de 2,1%/an la adulți și de 5,6%/an la copii, ceea ce ne situează în rândul țărilor cu cea mai accentuată rată de creștere a obezității la copii”, se arată într-un comunicat.

Urmând politicile actuale din domeniul obezității, șansele de a respecta planul de reducere a riscului de creștere a prevalenței obezității până în 2025, asumat ca partener OMS, sunt de 0% în ceea ce privește populația adultă de sex masculin și de 4% pentru populația adultă de sex femininii.

Conform studiului ORO (Obezitatea în România) (2014), situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât 1 din 2 adulți au probleme cu greutatea - obezitate sau preobezitate.

Obezitate: un nou tratament dă rezultate încurajatoare

Acesta este motivul pentru care Forumul Român de Obezitate lansează un apel către toți factorii interesați de a implementa măsuri și politici publice complexe pentru abordarea tuturor persoanelor cu obezitate și pre-obezitate sub toate aspectele: prevenție, diagnostic/evaluare, tratamente bazate pe evidențe cu monitorizare și evaluare pe termen nedefinit.

„Este esențial ca întreg ecosistemul format din profesioniștii în sănătate, decidenți și pacienți să înțeleagă că obezitatea este o boală, și încă una de gravitate crescută, ce trebuie abordată ca atare. Totodată, vorbim de o boală a cărei manifestare este una complexă. Tocmai de aceea, facem apel la întreaga comunitate medicală, precum și la alți factori de influență și decizie să se alăture demersului nostru de a lupta împreună nu doar împotriva aspectelor clinice ci și societale, pentru eliminarea stigmei sociale la care sunt supuse persoanele cu obezitate”, au declarat reprezentanții FORO.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe