Newsflash
OPINII

Ziua mondială a... Cât de importantă este pentru medici?

de Biroul executiv CMMB - oct. 13 2023
Ziua mondială a... Cât de importantă este pentru medici?

Pentru fiecare problemă de sănătate, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a stabilit o zi dedicată.

Ziua Osteoporozei va fi celebrată la nivel global la 20 octombrie. Ziua Astmului – 5 mai, Ziua Mondială de Luptă împotriva SIDA – 1 decembrie, Ziua Mondială a Diabetului – 14 noiembrie, în 22 septembrie este marcată Ziua Mondială de informare cu privire la leucemia mieloidă cronică, iar în 29 septembrie – Ziua Inimii...

Pentru fiecare problemă de sănătate, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a stabilit o zi dedicată. În această zi, profesioniștii din domeniu, alături de organizaţiile de pacienţi, se mobilizează pentru a face mai cunoscută acea problemă, pentru a educa publicul și a determina societatea să aloce mai multă atenţie, mai multe resurse în efortul de prevenire și tratare a afecţiunilor medicale.

Sunt importante pentru medici aceste momente aniversare? Răspunsul nu poate fi decât afirmativ. Educarea publicului cu privire la problemele lui de sănătate consolidează relaţia medic-pacient, oferind pacientului informaţii care îl ajută să înţeleagă riscurile și beneficiile unui stil de viaţă sau ale unui tratament. Cum spunem noi, crește complianţa, sau cum spun pacienţii, crește încrederea în medic și în actul medical.

În cazul unor boli cu puternic impact social, cum este HIV/SIDA, zilele internaţionale pot ajuta la combaterea stigmatizării și discriminării asociate cu acestea. 

O atitudine mai deschisă și mai înţelegătoare faţă de cei cu astfel de afecţiuni din partea semenilor reduce presiunea pe care o resimt pacienţii la nivel societal, ajutând, de asemenea, relaţia medic-pacient.

Zilele internaţionale stabilite de OMS ne dau ocazia de a atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă fiecare specialitate. Conștientizarea acestor probleme și discutarea lor deschisă în spaţiul public dau șansa medicilor să demonteze mult prea desele acuzaţii la adresa lor, lansate tocmai de unii responsabili de lipsurile cronice din sistem.

Prin marcarea acestor zile, lumea medicală, alături de societatea civilă, poate mobiliza resurse suplimentare pentru cercetare, prevenţie și terapie, oferind fiecăruia dintre noi mijloace suplimentare de a lupta cu maladiile, de a ne sprijini pacienţii, îndeplinindu-ne misiunea.

Ziua Mondială a Sănătăţii și celelalte zile internaţionale reprezintă momente care ne apropie, care ne dau prilejul să constatăm că depindem de fiecare coleg în parte, așa cum și el se bazează pe munca noastră. Că numai în echipă putem vorbi de performanţă în lupta cu bolile.

Ziua Osteoporozei, de exemplu, pe care o pregătim acum, implică reumatologi, ortopezi, endocrinologi, interniști, medici de familie. Practic, nicio astfel de zi nu poate fi concepută de o specialitate medicală fără participarea măcar a unei alte specialităţi, la absolut toate fiind importantă participarea medicului de familie.

Foto: rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe