Newsflash
Internaționale

Ziua femeilor medic, marcată azi în Statele Unite ale Americii

de Florentina Ionescu - feb. 3 2023
Ziua femeilor medic, marcată azi în Statele Unite ale Americii

La 3 februarie este marcată în Statele Unite ale Americii Ziua Națională a Femeilor Doctori sau „National Women Physicians Day”.

În Statele Unite ale Americii, ziua de 3 februarie este dedicată femeilor medic. În această zi sunt onorate femeile doctori care au ajutat populația acestei țări încă din 1849, de când este recunoscută în SUA Ziua Națională a Femeilor Doctori, potrivit nationaldaycalendar.com.

Această zi marchează nașterea doctoriței Elizabeth Blackwell, prima femeie care a primit o diplomă în domeniul medical în Statele Unite ale Americii, în anul 1849. 

Elizabeth_Blackwell
Elizabeth Blackwell

 

Dr. Blackwell a inițiat mișcarea care a ajutat ulterior alte femei să intre în domeniul medicinei. Această zi este aleasă și pentru a celebra curajul doctoriței Elizabeth Blackwell și realizările femeilor medic de pe tot teritoriul SUA.

În același timp, ziua aceasta are scopul de a aduce în prim plan îmbunătățirile la locul de muncă pentru un număr tot mai mare de femei medic care pătrund anual în domeniul medicinei.

Cine a fost în România prima femeie medic?

Într-un articol publicat în „Viața Medicală” în 12 martie 2021, semnat de dr. Gabriela Mihăilescu, aflăm că Maria Cutzarida Crătunescu a fost prima femeie medic și prima femeie doctor în medicină din România. Aceasta a pus bazele asistenţei sociale, prin crearea de creșe și prin orientarea copiilor din leagăne către o meserie. 

Cutarida-Cratunescu-Maria
Maria Cutzarida Crătunescu

 

Maria Cutzarida Crătunescu, al treilea dintre cei patru copii ai lui Vasilache Cutzarida, român cu origini grecești, și ai Elenei Vieroșanu, s-a născut în 10 februarie 1857 la Știrbei (Călărași). Începe să studieze în București, iar cu sprijinul tatălui său, pitar și magistrat, pornește ca deschizătoare de drumuri pentru femeile din România spre cariera intelectuală mult visată, căreia și-a dedicat apoi întreaga energie creatoare, inteligenţă și putere de muncă. 

Maria-Cutarida

Citiți aici articolul complet, intitulat „Dr. Maria Cutzarida Crătunescu - între mândrie și prejudecăți”!

Cine sunt acele femei care au scris istorie în medicină aflăm din articolul semnat de dr. Roxana Dumitriu-Stan, publicat în „Viața Medicală” în 12 martie 2021 (pe care îl puteți citi aici). Una dintre aceste femei este Elizabeth Blackwell (1821-1910), cu origini britanice. Ea a fost prima femeie din SUA care a obţinut o diplomă de medic, în 1849.

Deși peste zece școli de medicină au refuzat-o pentru că era femeie, într-un final a reușit să fie acceptată la Geneva Medical College din New York. Teza sa despre febra tifoidă, apărută în 1849 în Buffalo Medical Journal, a devenit primul articol medical publicat realizat de o studentă din SUA.

Figură marcantă a obstetricii și ginecologiei din România

Doctor în medicină şi chirurgie cu teza „Contribuţie la studiul anatomiei patologice a leprei “(1898), fost intern în spitalele bucureştene, preparator în laboratorul de histologie, şef de laborator al unei clinici medicale, colaborator al prof. G. Assaky, dr. Lucreţia Mocuna Sion este una din figurile luminoase ale obstetricii şi ginecologiei din România, scria dr. Richard Constantinescu într-un articol intitulat „Inima compătimitoare”, publicat în „Viața medicală” în 20 februarie 2014. Articolul complet poate fi citit aici.

Prima femeie medic legist din Europa

Pentru a evidenția contribuția femeilor la dezvoltarea medicinii românești, dr. Richard Constantinescu a inițiat în 2016, în cadrul seminariilor de Istoria medicinii, la Facultatea de medicină din Iași, o serie de prezentări, recenzii de carte și dezbateri pe tema femeii-medic.

Într-un alt articol publicat de acesta în „Viața Medicală” (pe care îl puteți citi aici) aflăm că Maria Cicherschi-Ropală (1881–1973) este considerată prima femeie-medic legist din Europa și printre primele la nivel mondial. 

După finalizarea studiilor medicale, la Iași, și-a susținut teza de doctorat în medicină și chirurgie – „Contribuțiuni la studiul biologiei și criminalității femenine, din punctul de vedere medico-legal“ (1907), sub coordonarea prof. dr. George Bogdan (1859–1930). 

Citiți aici mai multe despre dr. Sofia Ogrezeanu-Ionescu, prima femeie neurochirurg din ţara noastră.

Citiți și Poveștile de succes ale unor doamne în halat alb

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe