Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Istoria Medicinei

Inima compătimitoare

Viața Medicală
Dr. Richard CONSTANTINESCU joi, 20 februarie 2014
   Doctor în medicină şi chirurgie cu teza „Contribuţie la studiul anatomiei patologice a leprei“ (1898), fost intern în spitalele bucureştene, preparator în laboratorul de histologie, şef de laborator al unei clinici medicale, colaborator al prof. G. Assaky, dr. Lucreţia Mocuna Sion este una din figurile luminoase ale obstetricii şi ginecologiei din România. Sfârşitul de secol XIX a oferit istoriei medicinii nume importante de femei medic precum Maria Cutzarida-Crătunescu, Pulcheria şi Olga Conta, Maria Dumitrescu, Marcela Pompilian, Olga Sacară-Dr. Lucreţia Mocuna SionTulbure, Ecaterina Arbore-Ralli, Elena Proca, Virginia Alexandrescu, Elena Manicatide, Maria Alexandrescu, Eufrosina M. Slăvcescu, Elena Densuşianu Puşcariu, Marta Trancu Rainer, Aspasia Macarovici sau Olimpia Ciudin.
   Multe din aceste doamne-medic au studiat sau vindecat boli de femei, deoarece femeia-medic „poate înţelege mai bine nuanţele suferinţelor proprii sexului ei şi va putea să le combată cu mai multă autoritate şi competinţă, prin încrederea ce inspiră, prin cunoştinţa şi practica ce posedă din experienţa sa personală. Cu alte cuvinte, fiind în măsură de a cunoaşte mai bine psihologia, fisiologia şi patologia sexului său, va şti de a potrivi mijloacele, de care să se servească în ameliorarea şi combaterea nenorocirilor şi boalelor femeieşti.“ (Adela L. Herşcovici, Femeia-medic. Studiu de deontologie medicală, Iaşi, 1904 p. 144).
În sala de operaţii, dr. Lucreţia Mocuna Sion, mânuia bisturiul cu o „hotătâre neşovăielnică“ şi avea aceeaşi forţă în discurs ori în plan social. Fire luptătoare, a dorit să producă o schimbare în şcoala medicală românească. Considera că, numai moaşa de la ţară poate să răspundă prompt şi mai cu înţelegere femeilor însărcinate din sat. Bătrâna femeie, din familia tatălui, pricepută în tainele naşterii şi ezoteric înzestrată, trebuia să fie înlocuită cu o moaşă care să aibă formare medicală. A dorit ca şcoala pentru care milita şi al cărei regulament îl întocmise, să nu fie „doar o înjghebare de faţadă“. A susţinut şi creat „Căminul moaşelor rurale“, pe care l-a condus până în anul 1932, când a părăsit lumea fizică.
    Dr. C. Andronescu, în volumul Institutul Maternitatea. Şcoala de moaşe urbane şi rurale din Bucureşti. Studiu critic, scria: „am fost bucuros când am auzit acum câţiva ani de înfiinţarea Căminului moaşelor rurale şi mi-am zis: scăparea nu o văd decât în acest mijloc şi nu am cuvinte destule de admiraţie să adresez acelor care au tradus în fapt acest mijloc de învăţământ“ unde „instrucţia de gospodărie şi igienă ce li se dă de către dna directoare şi subdirectoare, este bine îndrumată şi eficace“ iar „limba română şi morala, de asemenea, le foloseşte mult“. (Noua Tipografie Wilhelm Brozer, Bucureşti, p. 57, 59).
   Prin intermediul societăţilor „Materna“ şi „Principele Mircea“, dr. Lucreţia Mocuna Sion a înfiinţat o maternitate, la conducerea căreia s-a aflat mulţi ani şi unde a reuşit să se impună şi să fie considerată una din purtătoarele de drapel ale educării femeilor şi schimbării percepţiilor asupra acestora în societatea românească a începutului de secolul XX.
   Carierei medicale şi implicării sociale i s-au adăugat calităţile speciale de „soţie devotată“ şi „mamă duioasă“, demonstrând că prezenţa femeii în medicină nu este excentrică. În spitale, cei ce suferă au nevoie de înţelegere, de vocea ei blândă şi cuvântul alinător, de mâini sensibile şi inimă fremătătoare.
    Lucreţia Mocuna Sion se înrudeşte spiritual şi profesional cu Maria Dalle Donne (1778–1842), tămăduitor al multor femei, director al unei şcoli pentru moaşe din Bologna, şi remarcabil educator.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.