Newsflash
Istoria Medicinei

Femeia ce tăia în carne moartă

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - sept. 5 2016
Femeia ce tăia în carne moartă
Pentru a evidenția contribuția femeilor la dezvoltarea medicinii românești, am inițiat, în cadrul seminariilor de Istoria medicinii, la Facultatea de medicină din Iași, o serie de prezentări, recenzii de carte și dezbateri pe tema femeii-medic. La 8 martie am organizat expoziția documentară „8 femei pentru sănătatea României“ – în care am oferit publicului documente, scrisori, fotografii și cărți despre Maria Cuțarida Crătunescu, Ecaterina Arbore, Marta Trancu-Rainer, Elena Densușianu-Pușcariu, Florica Bagdasar, Florica Cernătescu-Popa, Ana Aslan și Sofia Ionescu. Textul de față deschide o serie de evocări ale unor femei-medic din trecutul medicinii românești.
Maria Cicherschi-Ropală (1881–1973) este considerată prima femeie-medic legist din Europa și printre primele la nivel mondial. După finalizarea studiilor medicale, la Iași, și-a susținut teza de doctorat în medicină și chirurgie – „Contribuțiuni la studiul biologiei și criminalității femenine, din punctul de vedere medico-legal“ (1907), sub coordonarea prof. dr. George Bogdan (1859–1930). În primul deceniu al sec. XX, a lucrat în laboratorul de hidroterapie al băilor din Slănic Moldova, a fost medic la Oltu de Sus (jud. Argeș), Perieți (jud. Olt), Balaci (jud. Teleorman), a activat în cadrul Societății de Cruce Roșie a doamnelor din România, în campaniile căreia s-a implicat, iar marea conflagrație mondială a determinat-o să se înroleze ca medic pe front.
Vreme de peste douăzeci de ani a slujit medicina legală, la catedră, în cadrul disciplinei de medicină legală, coordonată de profesorii George Bogdan, Grigore T. Popa (1892–1948) și Neculai M. Bălan (1886–1967), dar și în justiție. Colaboratoare apropiată a profesorului George Bogdan, împreună cu care a efectuat cercetări, dr. Maria Cicherschi-Ropală a publicat studii în diverse reviste internaționale și a fost coautor la un manual de medicină legală. Din anul 1927, s-a perfecționat în medicină legală și psihiatrie, la Paris, lucrând în preajma profesorilor Victor Balthazard (1852–1950) și Henri Claude (1869–1945).
Maria Cicherschi-Ropală
 
Ziarul „Lumea“, din 15 aprilie 1935, la rubrica „Ochiul Lumei“, publica textul „Raport medico-legal“, însoțit de o caricatură, în care se scria despre medicul-femeie care disecă: „Dna dr. Cicherschi, în calitate de auxiliară a Parchetului, primește 8000 lei lunar; dar nici cu 80000 nu s-ar putea plăti sacrificiul făcut de o femeie, foarte femeie, cum e dna dr. Ropală, de a renunța, cât ține lumina zilei, la parfumul Coty în schimbul mirosului de cloroform, la pensetă pentru a mânui bisturiul, a lăpăda mănușile muschetari, pentru a-și ascunde mâinile în greoaiele mănuși de cauciuc, și a renunța la hârtia rose pentru a nu scrie decât certificate medicale și autorizațiuni de înmormântare!
Succesoarea prof. G. Bogdan este un fel de mamă a tuturor răniților; de la ora 1 până la 7 primește la biroul ei defilarea convoiului de estropiați, cărora le pansează rănile cu certificatele constatatoare de incapacitate de lucru. Și, după ce a scăpat de cadavre și de morgă, își reia morga și intră în lume cu un gust reînnoit de viață, făcând victime dintre acelea care n-au dreptul la despăgubiri.
Așa cum vedeți, medica legistă a Parchetului de Iași este o femeie excepțională. Poartă două nume, Ropală și Cicherschi, deoarece cochetăria feminină o îndeamnă să fie una în exercițiul profesiunei și alta în exercițiul funcțiunei de femeie. De obicei, se spune cherchez la femme; în cazul nostru, c’est la femme qui cherche; și, în sfârșit, fiindcă bărbații învinovățesc femeile spunând că tae în carne vie, doamna Ropală își ia revanșa, tăind mereu și adânc, în carne moartă“.
Caricatura Mariei Cicherschi apărută în „Lumea“ (1935)
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe