Newsflash
ACTUALITATE OPINII

Vizitarea pacienţilor internaţi la ATI

de Drd. Rareș Voroneanu - iul. 28 2023
Vizitarea pacienţilor internaţi la ATI

În cazul pacienţilor în stare terminală internaţi în secţiile ori compartimentele de Anestezie și Terapie intensivă (ATI), există posibilitatea ca un aparţinător să fie prezent lângă ei în mod permanent.

Articolul din numărul precedent al revistei „Viaţa Medicală” a detaliat câteva aspecte legate de programul de vizitare a pacienţilor din perspectivă legală. Pentru că nu am epuizat complet subiectul, am considerat că este de folos să schiţez alte aspecte pe care le prevede Ordinul nr. 3.670 din 6 decembrie 2022, privind stabilirea programului de vizite în unităţile sanitare publice.

Analizând dispoziţiile legale prezentate în articolul precedent, ne amintim că vizita medicală poate fi efectuată între anumite ore, după un program definit. Există, însă, și o serie de excepţii, respectiv pacienţii care se află în stare terminală internaţi în secţiile ori compartimentele de Anes­tezie și Terapie intensivă (ATI). În această situaţie, există posibilitatea ca un aparţinător să fie prezent lângă ei în mod permanent. De asemenea, în cazul copiilor cu vârsta de până la 14 ani internaţi în oricare dintre secţiile/compartimentele din unitatea sanitară, cu excepţia secţiilor/compartimentelor ATI, se permite prezenţa permanentă a unui aparţinător, dacă se solicită acest lucru.

Excepţii

Referitor la persoanele care au vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani, în cazul în care nu sunt internate într-o secţie/compartiment ATI, un aparţinător poate fi prezent în mod permanent, dacă primește acordul șefului de secţie.

Același act normativ stabilește că vizitarea copiilor și adulţilor internaţi în cadrul secţiilor/compartimentelor ATI va fi efectuată conform dispoziţiilor legale prevăzute de articolul 3. Totuși, în cazul copiilor, aparţinătorii au posibilitatea de a formula o cerere în vederea asistării acestora între orele 20:00-7:00. În această situaţie, este necesar să existe o aprobare din partea medicului șef de secţie/compartiment.

Articolul 3 privind vizitarea pacienţilor în secţiile/compartimentele de terapie intensivă prevede respectarea unor condiţii mai aparte. Astfel, durata vizitei la ATI va fi de maximum 10 minute (faţă de durata unei vizite în alte compartimente, de cel mult 30 de minute), cu posibilitatea de prelungire, cu acordul medicului ATI. Pe toată durata vizitei, vizitatorul va fi însoţit de personal al secţiei/ compartimentului.

Referitor la comunicarea programului de vizită, acesta trebuie afișat la toate intrările din unitatea sanitară, într-un mod vizibil, dar și pe pagina de internet a unităţii medicale. Potrivit art. 8 din Ordinul nr. 3.670 din 6 decembrie 2022, „este strict interzisă perceperea oricăror taxe pentru vizitarea pacienţilor în unităţile sanitare publice, cu excepţia taxelor legate de parcare”. De asemenea, fotografierea ori filmarea de către vizitator a pacientului poate fi realizată doar cu un acord expres din partea acestuia din urmă.

Orice dispoziţie legală devine eficientă în situaţia în care ea este dublată de anumite sancţiuni în caz de nerespectare. Nerespectarea dispoziţiilor menţionate în articolul acesta și în cel precedent reprezintă o cauză de încetare a contractului de management. De asemenea, ordinul își găsește aplicabilitate în toate unităţile sanitare care sunt dotate cu paturi și care sunt în subordinea ministerelor și instituţiilor cu reţele sanitare proprii, cu excepţia celor care fac parte din sistemul de apărare, ordine publică, siguranţă naţională și autoritate judecătorească.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe