Newsflash
Știri

Președintele CMR: „Medicina se face minut cu minut, la patul bolnavului”

de Florentina Ionescu - mar. 12 2021
Președintele CMR: „Medicina se face minut cu minut, la patul bolnavului”

Colegiul Medicilor din România a făcut câteva precizări în cazul pacienților internați în secțiile ATI.

În urma informațiilor apărute în mass-media privind procedurile aplicate în cazul pacienților COVID-19 internați în secțiile ATI din unele spitale din țară, Colegiul Medicilor din România face următoarele precizări despre sedarea acestor pacienți. 

Daniel_Coriu-1-960x675
Președintele CMR, prof. dr. Daniel Coriu

 

„Sedarea în secțiile ATI este bine să fie cea minim necesară, dar este imperativă în unele cazuri pentru a facilita suportarea plămânului artificial/ventilatorului mecanic și pentru ca pacientul să nu își autopericliteze starea de sănătate, în cazul în care este agitat sau are mișcări necontrolate”, se arată într-un comunicat de presă al CMR remis redacției.

Reprezentanții Colegiului Medicilor din România spun că, în unele cazuri, pentru ca pacientul să nu se autoaccidenteze, dar și ca dispozitivele medicale, precum cateterele, să poată fi utilizate corect și eficient, medicii ATI recomandă fixarea mâinilor pacientului cu sisteme special destinate acestui scop.

Se precizează în comunicat și că medicul ATI este cel calificat să identifice și să stabilească balanța între sedarea minim necesară și contenție, în funcție de starea și particularitățile fiecărui caz în parte.

„Medicina se face minut cu minut, la patul bolnavului, având ca bază dovezile științifice și educația medicală continuă, iar evoluția stării pacientului, precum și specificul fiecărui caz în parte determină deciziile și conduita terapeutică, bineînțeles în conformitate cu ghidurile și protocoalele aplicabile. Pentru ca rezultatele să fie optime, este nevoie de personal medical în număr suficient și bine pregătit, dotare corespunzătoare și infrastructură în conformitate cu Medicina anului 2021. Pentru cel mai bun rezultat, medicul trebuie să fie ajutat de o echipă medicală corespunzătoare și bine pregătită, echipamente și să își desfășoare activitate într-un spațiu adecvat. De altfel, acesta este un apel lansat în repetate rânduri în ultima perioadă de Colegiul Medicilor din România”, a declarat prof. dr. Daniel Coriu, președintele CMR.

Pentru a oferi numai câteva exemple în privința numărului de medici, CMR a dat publicității următoarele date:

- în România există 304 medici la 100.000 de locuitori, ceea ce clasează țara noastră pe penultimul loc în Uniunea Europeană, potrivit datelor Eurostat.

- în cazul ATI, în România sunt 5 medici la 100.000 de locuitori, în timp ce media europeană este de 20 – 25 de medici, potrivit reprezentanților specialității de ATI. 

captura eurostat
Datele Eurostat

 

„În ceea ce privește specific situația prezentată în mass-media de la secția ATI a Spitalului Județean Sibiu, înțelegem că autoritățile și reprezentanții unității medicale desfășoară anchete și verificări, iar Colegiul Medicilor din România nu se poate pronunța punctual, pe acest caz, până la finalizarea acestora”, potrivit sursei citate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe