Newsflash
Interviuri

VIDEO: În România, 70% dintre operațiile pentru cancer mamar, reprezentate de mastectomie

de Dorina Novac - iul. 7 2022
VIDEO: În România, 70% dintre operațiile pentru cancer mamar, reprezentate de mastectomie

România stă bine în ceea ce privește tratamentul chirurgical al cancerului mamar, spune prof. dr. Alexandru Blidaru. Însă, potrivit lui, încă sunt multe de făcut în acest domeniu, pentru că majoritate a operațiilor sunt reprezentate de extirparea completă a sânului.

Astfel, 70% dintre operațiile pentru cancer mamar în țara noastră sunt încă reprezentate de mastectomie.

„Și n-ar trebui să fie așa. Pentru că, un cancer mamar, în anumite situații, poate să fie bine tratat eficient, cu același rezultat din punct de vedere oncologic, și cu un rezultat incomparabil mai bun, cu conservarea sânului. În țările occidentale, de exemplu, marea majoritate a cancerelor sunt operate cu conservarea sânului. Din start, rezultatul estetic este mult mai bun”, spune medicul chirurg.

Prof. dr. Blidaru
Prof. dr. Alexandru Blidaru

Prof. dr. Alexandru Blidaru a subliniat că în continuare aproape jumătate dintre paciente ajung la medic în stadii avansate:

„Colegii cu care lucrez de multă vreme știu că acum 40 de ani făceam fotografii la consultații, în Institutul Oncologic, pentru că vedeam cazuri extraordinar de avansate, și strângeam acele fotografii, pentru că mă gândeam că așa ceva generațile viitoare nu o să vadă. Dar în continuare, poate nu cu aceeași amploare, poate că raportul s-a îmbunătățit puțin, vedem în continuare stadii avansate de boală”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe