Newsflash
Știri

Vicepreședinte CMR „Mamele au nevoie de sprijin pentru a începe alăptarea”

de Florentina Ionescu - aug. 2 2021
Vicepreședinte CMR „Mamele au nevoie de sprijin pentru a începe alăptarea”

În Săptămâna Mondială a Alăptării, marcată anual între 1 și 7 august, Colegiul Medicilor din România – CMR transmite un mesaj de conștientizare asupra alimentației exclusiv la sân.

Colegiul Medicilor din România (CMR) își alătură vocea campaniei mondiale menite să crească gradul de conștientizare privind importanța alăptării și să încurajeze măsurile pe teme legate de alăptare, inclusiv facilitarea accesului mamelor la consiliere pentru alăptare, se arată într-un comunicat de presă remis redacției. 

saptamana mondiala a alaptarii
Fotografie creată de Wendy Wei, de la Pexels

Tema de anul acesta a Săptămânii Mondiale a Alăptării este Apărarea Alăptării – O Responsabilitate Comună și se concentrează pe modul în care alăptatul la sân contribuie la supraviețuirea, sănătatea și bunăstarea tuturor, de la nivelul individului la nivel de societate și națiune, astfel că trebuie să fie o prioritate la nivel mondial (1).

Alăptarea la sân poate fi legată de fiecare dintre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă ale Organizației Națiunilor Unite (ONU), astfel că poate fi considerată una dintre cheile pentru îndeplinirea Agendei 2030 (2).

Dintre aceste Obiective de Dezvoltare Durabilă reprezentanții CMR menționează:

a) Eradicarea sărăciei - Alăptarea reprezintă modul ideal, natural și accesibil oricărei mame pentru hrănirea nou-nascutului ei, laptele matern fiind singurul aliment perfect adaptat nevoilor copilului nou-născut.

b) Eradicarea foametei, asigurarea securității alimentare, îmbunătățirea nutriției – Alăptarea la sân până la doi ani și chiar și după aceea asigură nutrienți de calitate, surse de energie și ajută la combaterea subnutriției, dar și obezității.

c) Asigurarea unei vieţi sănătoase şi promovarea bunăstării tuturor la orice vârstă – Studiile arată că alăptarea la sân îmbunătățește semnificativ sănătatea, dezvoltarea și supraviețuirea copiilor și mamelor, atât pe termen scurt, cât și lung.

„Alăptarea la sân este cel mai bun start al copilului în viață și oferă nenumărate beneficii pentru sănătatea fizică și emoțională atât a copilului, cât și a mamei. Trebuie ținut cont, însă, că, deși vorbim de un proces natural, acesta nu este, întotdeauna, ușor și că, de multe ori, mamele au nevoie de sprijin pentru a începe și a susține alăptarea. Salutăm adoptarea și promulgarea Legii privind alăptatul în public, însă considerăm că nu trebuie să ne oprim aici și că este nevoie și de inițiative care să faciliteze accesul mamelor la consiliere în alăptare, pentru a putea depăși provocările legate de această perioadă”, a declarat dr. Valeria Herdea, vicepreședinte al Colegiului Medicilor din România.

valeria-herdea
Dr. Valeria Herdea

Recomandările OMS

Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că aproape 2 din 3 copii nu ajung să fie hrăniți la sân exclusiv în primele 6 luni de viață, așa cum este recomandat – o rată care nu s-a îmbunătățit de decenii. De asemenea, 3 din 5 copii nu ajung să fie alăptați în prima oră de viață, în pofida beneficiilor (3).

„Alăptatul este un drept al copilului și al mamei, un drept fundamental pentru un viitor sănătos!”, au conchis reprezentanții CMR.


Notă autor:

Referințe:

1. https://waba.org.my/wbw/
2. https://worldbreastfeedingweek.org/2016/images/wbw2016-af-i.jpg
3. https://www.who.int/health-topics/breastfeeding#tab=tab_1

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe